Gemeente Alkmaar


Meningspeiling tweede Friesebrug verlengd tot 30 mei

Alkmaar, 12 mei 2005

Inwoners van Alkmaar hebben langer de gelegenheid hun mening te geven over het ontwerp van de toekomstige tweede Friesebrug. Via de speciale website www.bus-on-line.nl en de stadskrant van afgelopen 4 mei kan iedereen zien welke vijf ontwerpen voor de brug zijn gemaakt. Bekijk ze goed en laat via de e-mail of de bijgevoegde antwoordcoupon in de stadskrant uw mening horen. Ook kunt u terecht in het stadskantoor aan het Mallegatsplein. Daar is gedurende openingstijden tot en met vrijdag 27mei de bus-on-line tentoonstelling te zien.

De aanleg van de brug, onderdeel van de snelle busroute is nodig om het busverkeer goed te laten doorrijden, ook tijdens de ochtend- en avondspits.

Beoordelingscriteria en de meningspeiling
Na een zorgvuldige selectie hebben vijf bureaus de opdracht gekregen een schetsontwerp te maken voor de toekomstige Tweede Friesebrug. Het zijn in alfabetische volgorde: ARCADIS Infra B.V. ; DHV Ruimte en Mobiliteit BV / NIO-architekten; Grontmij Noordwest B.V. / Ingenieursbureau Gemeentewerken Rotterdam / Quist Wintermans Architekten; Ingenieursbureau Oranjewoud B.V. en Royal Haskoning Nederland B.V. Hun ontwerpen worden op vele punten objectief beoordeeld en de selectie verloopt volgens een strikte aanbestedingsprocedure. Zo is voor de tweede Friesebrug een programma van eisen opgesteld. Zo moet onder meer de bouw passen binnen het beschikbare budget en moet tijdens de bouwwerkzaamheden het verkeer door kunnen rijden. Verder moet zeker zijn dat de brug straks technisch probleemloos aanluit op de bestaande brug. Een ander zeer belangrijk criterium is: Het oog wil ook wat! Dus vormgeving. De nieuwe brug moet wél passen in de omgeving. Op dat punt wil het projectmanagement van `Bus-on-line' de mening peilen van de inwoners van Alkmaar om te weten te komen welke van de vijf ontwerpen zij de mooiste vinden. Alle binnengekomen reacties op de ontwerpen worden verzameld en aangeboden aan de gemeenteraad. In de raadscommissie van 14 juni 2005 wordt duidelijk volgens welk ontwerp de tweede Friesebrug aangelegd wordt.

Bus-on-line, snelle busroute door Alkmaar
De regio Alkmaar krijgt vanaf 2007 een route waar de bus ongehinderd kan doorrijden, ook in de file en ook als het verkeer in de komende jaren toeneemt. In Alkmaar worden de verkeerslichten zo ingesteld dat ze voor de bus altijd op groen springen en daar waar het vaak druk is, krijgt de bus een eigen baan. De nieuwe busroute, Bus-on-line, loopt vanaf de Olympiaweg en de Robonsbosweg, via de Bergerweg, busstation Alkmaar, Helderseweg, Kanaalkade, Friesebrug en de Nieuwe Schermerweg naar de N242 aan de oostkant van Alkmaar. `Onderweg' komen haltevoorzieningen, sommigen met digitale informatiepanelen. Het openbaar vervoer wordt zo betrouwbaarder, maar ook aantrekkelijker voor de reizigers. Bijkomend voordeel is dat door wijziging van de verkeerssituatie bij de Friesebrug Overstad rechtstreeks bereikbaar wordt.

12 mei 2005