Gemeente Breda

Bezuinigingen gemeentelijke culturele instellingen

Het Cultuurbedrijf, waarin de vier gemeentelijke culturele instellingen verenigd zijn (De Beyerd, De Nieuwe Veste, Bibliotheek Breda en Bredas Museum), gaat een aantal maatregelen treffen om het ambitieniveau van de culturele instellingen in overeenstemming te brengen met het beschikbare budget.

Het college van burgemeester en wethouders heeft hiervoor al in februari opdracht gegeven. De maatregelen die worden voorgesteld hebben veelal betrekking op de bedrijfsvoering en efficiency van de instellingen, waardoor de consequenties voor de burgers zo beperkt mogelijk blijven.

De directeur van het Cultuurbedrijf heeft in februari 2005 de opdracht gekregen van het college om de ambities van de culturele instellingen in overeenstemming te brengen met het beschikbare budget. Het college heeft nu ingestemd met het bezuinigingsvoorstel dat hieruit is voortgekomen. De hierin genoemde maatregelen beperken zich tot 2006 en lopen parallel aan het collegeprogramma. De te volgen lijn voor 2007-2010 wordt onderdeel van een bredere discussie over cultuur in de nieuwe raadsperiode.

De maatregelen die zijn voorgesteld voor 2006 zijn: § De formatie van de kennisteams Digitale Informatie en Cultuurpromotie van de Bibliotheek Breda wordt gehalveerd. Cultuurprogrammering wordt teruggebracht tot standaard pakketten met minder maatwerk. De ontwikkeling van Digitale bibliotheekproducten wordt gehalveerd.
§ Tarieven voor bibliotheekgebruik worden naar boven bijgesteld; reductie voor 65-plussers wordt afgebouwd. Ook de tarieven voor cursussen van De Nieuwe Veste stijgen additioneel. § Kostendekkend uitvoeren van de kamermuziekconcerten in De Nieuwe Veste.
§ Aanscherping productsamenstelling van De Nieuwe Veste naar het gemeentelijke cultuurbeleid en efficiencybeoordeling.

Breda, 12 mei 2005