Ingezonden persbericht


Persbericht

Princes Mathilde overhandingt de Prijs Interbrew-Baillet Latour ter bevordering van de Gezondheid 2005 aan de Professoren Désiré Collen en Peter Carmeliet.

Brussel, 12 mei 2005

Tijdens de plechtigheid in het Paleis der Academiën in Brussel reikte hare Koninklijke Hoogheid Prinses Mathilde de prijs Interbrew-Baillet Latour ter bevordering van de Gezondheid 2005 uit aan de Professoren Désiré Collen en Peter Carmeliet van de de K.U.L. (Katholieke Universiteit Leuven) en VIB (Vlaams Interuniversitair Instituut voor Biotechnologie) - België. Het thema van deze prijs is "Genetica en Cardiovasculaire Ziekten".

De Prijs Interbrew-Baillet Latour ter bevordering van de Gezondheid, ter waarde van honderd vijftigduizend euro, wordt elk jaar toegekend aan een persoon voor zijn of haar inzet in het kader van medisch wetenschappelijk onderzoek en/of de praktische toepassing van dat onderzoek. Bovendien wordt dit jaar een bedrag van 50.000 euro toegekend aan het laboratorium van de laureaten. Het is de belangrijkste wetenschappelijke prijs die in België wordt toegekend.

Dit jaar bekroont de prijs het baanbrekend onderzoek van de Professoren Désiré Collen en Peter Carmeliet op het gebied van genetische manipulatie. Met de ontwikkeling van een activator van het recombinant plasminogeen hebben ze de beoefening van de cardiovasculaire geneeskunde wereldwijd gewijzigd. Hun ontdekking heeft geleid tot een vermindering van het aantal sterfgevallen door hartaanvallen en opende een nieuw onderzoeksgebied voor het verhogen van de bloedstroom in geval van hartinsufficiëntie.

Dit werk werd door Peter Carmeliet aangevuld met de ontwikkeling van dierlijke modellen van cardiovasculaire ziekten bij de mens.

Tevens wenst het Fonds aan te kondigen dat zijn naam verandert. Vanaf 17 mei 2005 zal het bekend worden als het "InBev-Baillet Latour Fonds".

Het INTERBREW-BAILLET LATOUR FONDS, in 1974 opgericht door Graaf de Baillet Latour, beheerder van de Brouwerijen Artois van 1947 tot 1980, heeft tot doel, met uitsluiting van iedere vorm van winstbejag, van iedere politieke, syndicale, filosofische of confessionele inmenging, prestaties van hoge menselijke waarde met vooral een wetenschappelijk of artistiek karakter, aan te moedigen en te belonen met prijzen, studiebeurzen, reizen of met giften in geld of in natura. In deze context heeft het Fonds de laatste jaren, naast de Gezondheidsprijs, ook andere initiatieven ontwikkeld. Zo is er de Interbrew-Baillet Latour Universitaire Leerstoel aan de KUL/UCL, opgericht op 19 juni 2000, die tot doel heeft het onderzoek van de relaties tussen de Europese Unie en Rusland verder uit te bouwen. Daarnaast kent het Fonds ook de Interbrew-Baillet Latour Studiebeurzen toe aan doctoraalstudenten die wetenschappelijk onderzoek verrichten op het gebied van mouterij en brouwen, voor onderzoek in de relaties tussen de Europese Unie en Rusland en voor Belgische studenten aan het Europa College. Het Fonds lanceerde in 2002 een nieuw initiatief, Het `Interbrew-Baillet Latour Programma voor de Restauratie van het Belgisch Cultureel Erfgoed`. Het Fonds had vastgesteld dat de meeste Belgische culturele projecten immobiliënprojecten waren, terwijl er een grote nood bestond aan initiatieven ter ondersteuning van de restauratie van roerende objecten. Het INTERBREW-BAILLET LATOUR FONDS is nu ook te bezoeken op haar website www.InBev-baillet-latour.com