Gemeente Enschede

Weer water in de Roombeek!

donderdag 12-05-2005

Vanaf 16.00 uur vandaag stroomt er weer water door de Roombeek. Het eerste deel van de beek is aangelegd langs de Roomweg ter hoogte van het Roomveldje. De beek is nog niet aangesloten op de beeksystemen buiten de wijk Roombeek, daarom wordt voorlopig leidingwater en regenwater rondgepompt in dit deel van de beek. Wethouder Bleker verrichtte de openingshandeling.

Het terugbrengen van de beek in Roombeek is een samenwerkingsproject tussen gemeente Enschede en waterschap Regge en Dinkel. Nog niet vaak is in Nederland een beek met een totale lengte van 9 kilometer (weer) boven de grond gehaald. De beek gaat stromen door Enschede noord naar het UT terrein en vindt daar aansluiting op de overige beeksystemen van de stad. Naar verwachting zal het hele tracé in 2008 gereed zijn. De totale kosten voor de aanleg van de beek zijn rond de ⬠8 miljoen en worden door de gemeente en het waterschap opgebracht.

De Roombeek boven de grond was één van de ideeën uit het participatietraject voor de nieuwe wijk. Het idee is opgepakt omdat het goed past in het landelijk beleid van geleidelijke infiltratie van het (overtollige) water in de bodem. Ook vormt de Roombeek een belangrijke schakel in het afvoeren van overtollig grondwater. Voor de realisatie is extra overheidsfinanciering in het kader van de kwaliteitsimpuls voor de nieuwe wijk beschikbaar gesteld.

De loop van de Roombeek is in het verleden vaak gewijzigd. Met de opkomst van de textielindustrie werd het beekwater gebruikt voor het wassen en bleken van linnengoed. Door de toenemende vervuiling van de beek werd besloten tot overkluizing en werd het uiteindelijk een rioolâ¦â¦.. tot vandaag.


---