Gemeente Enschede

Museumlaan in Roombeek open voor fietsers en voetgangers

donderdag 12-05-2005

Verbindingsas tussen culturele instellingen gereed

Vanaf donderdag 12 mei kunnen voetgangers en fietsers gebruik gaan maken van de Museumlaan. Deze nieuwe 24 meter brede wandel- en fietspromenade vormt de verbindingsas tussen de culturele instellingen aan de Roomweg, het Rijksmuseum Twenthe en de culturele instellingen buiten Roombeek.

Centraal in de Museumlaan ligt een brede wandel- en fietsallee. In de Museumlaan is ruimte voor verschillende en wisselende kunstobjecten.

De Museumlaan is een van de beste voorbeelden van het "Barcelona-model" waarbij de openbare ruimte wordt aangelegd nog voordat de bebouwing gereed is. Ook wordt aan de laan duidelijk dat in Roombeek zichtbaar veel aandacht is voor de kwaliteit van de openbare ruimte. Er zijn 110 bomen geplant en 13000 buxussen zodat direct een volle haag te zien is. Ook is moderne straatverlichting aangebracht.

Aan de Museumlaan kunnen 13 particulier opdrachtgevers aan de slag . Een van de belangrijkste voorwaarden voor het verkrijgen van een kavel is dat in zee wordt gegaan met een toonaangevende architecten zoals Benthem Crouwel (Rotterdam), Bolles + Wilsom (Munster, Duitsland), Architecten Cie. (Amsterdam) en IAA (Enschede). Inmiddels zijn de eerste particuliere opdrachtgevers bezig hun huis te bouwen aan deze laan. Er zijn nog vijf kavels beschikbaar.


---