Gemeente Sint-Oedenrode


PERSBERICHT, 12 mei 2005

Vlagheidegeld draagt bij aan warmte koude opslag in Lennisheuvel

Aan de zandige Jacob Reutenlaan in Lennisheuvel ligt een oude boerderij waar volop werk in uitvoering is. De twee vrienden, Henk Kuipers en Pim Rosendaal, en hun gezinnen hebben de boerderij gesplitst en zijn hem nu stukje bij beetje bewoonbaar aan het maken. Kuipers: "Alles moet vanaf het begin worden opgebouwd. Zo ook de verwarming en de warm watervoorziening. In het buitengebied waar wij wonen, moeten deze voorzieningen gestookt worden met propaangas wat stevige kosten met zich meebrengt. Zo zijn we gaan denken over een andere, milieuvriendelijke manier om onze huizen te verwarmen en voor warm water te zorgen. Via mijn werk wist ik van het bestaan van een warmte koude opslag (WKO) en navraag leerde dat zo'n installatie in ons geval bijzonder gunstig zou uitpakken. Zo is het balletje gaan rollen." Rosendaal: "De installateur bracht ons op de hoogte van het Vlagheidefonds voor duurzame energie. Via dat fonds hebben we allebei een bijdrage gekregen van 500 voor de aanschaf en installatie van de WKO. Mooi meegenomen natuurlijk maar onze keuze stond toch al vast. We vinden het fijn om een goede bijdrage te leveren aan het verbeteren van het milieu."

Op de vraag hoe een dergelijke installatie werkt, geeft Kuipers een korte, niet te technische omschrijving: "In beide woningen zijn twee buizen tot 80 meter diep in de grond gezet. Door deze buizen loopt een vloeistof die zo laag in de grond vanzelf door het grondwater wordt verwarmd. De warme vloeistof stijgt en via een warmtewisselaar wordt hiermee via een technisch proces de vloerverwarming en het boilerwater verwarmt. Het is een heel comfortabele vorm van warmtevoorziening: het warmt langzaam op en koelt langzaam af waardoor er een vrij constante temperaratuur heerst." "De investering voor deze installatie was aanzienlijk. Voor ons ligt de terugverdientijd tussen de 8 à 10 jaar. Daarna betalen we geen energiekosten meer en dat scheelt maandelijks een aardig bedrag! Alleen voor de pomp is een klein bedrag aan elektriciteitskosten gemoeid," aldus Rosendaal.

Wat is het Vlagheidefonds precies?
Bij het Vlagheidefonds voor duurzame energie kunnen particulieren, non-profitinstellingen en deelnemende gemeenten zelf een subsidie aanvragen voor de aanschaf en installatie van een duurzame energievoorziening. Het gaat om PV panelen (zonnepanelen), zonneboilers, kleinschalige windtoepassingen en warmte-koude toepassingen. Het voordeel van duurzame energietoepassingen in woonhuizen is dat ze energie opwekken zonder gebruik te maken van fossiele brandstoffen, zoals aardgas, olie en steenkool. Daardoor komen er minder schadelijke stoffen, bijvoorbeeld het broeikasgas CO2, in de atmosfeer. Daarnaast is het een voordeel dat duurzame energiebronnen niet uitgeput raken. Een bijdrage uit onder meer het Vlagheidefonds maakt de overstap naar een dergelijke voorziening voor inwoners en non-profit instellingen steeds aantrekkelijker. Subsidie aanvragen?
Een aanvraagformulier met meer informatie over het Vlagheidefonds is te verkrijgen via de gemeentehuizen in de deelnemende gemeenten. Belangrijk om te weten is dat een aanvraag moet worden ingediend vóórdat de voorziening wordt geïnstalleerd. Het volledig ingevulde aanvraagformulier moet naar de gemeente Sint-Michielsgestel worden verstuurd. Als de aanvraag voldoet aan alle voorwaarden, krijgt de aanvrager een bericht dat een bepaald bedrag wordt gereserveerd. Daarna kan de duurzame voorziening geïnstalleerd worden. Na installatie, kan via het vaststellingsformulier worden verzocht om uitbetaling van de reeds gereserveerde financiële bijdrage.

Deelnemende gemeenten
Naast Boxtel zijn de overige deelnemende gemeenten aan het Vlagheidefonds voor duurzame energie Haaren, Maasdriel, Schijndel, 's-Hertogenbosch, Sint-Michielsgestel, Vught, Heusden, Sint- Oedenrode, Veghel, Bernheze en Maasdonk.