Ingezonden persbericht

Videokeizer Henk van Engen van Ciris wint Gouden Beeld voor Montage

Hilversum, 12 mei 2005

Henk van Engen, video-editor bij Ciris, heeft tijdens de AVManifestatie in Hilversum het Gouden Beeld voor Montage gewonnen. Van Engen dankte zijn uitverkiezing onder meer aan zijn montagewerk voor programma s als PaPaul en de Televizier-Ring en de dvd van Marco Borsato. Volgens juryvoorzitter Martin de Vries staat Henk van Engen in Hilversum bekend als de videokeizer die een absolute topeditor en een creatieve duizendpoot is. Met Henk achter de montagetafel stopten regisseurs met meekijken, zoveel vertrouwen is er in zijn werk. Henk heeft een heel goed gehoor en gevoel voor muziek. Daarnaast heeft hij prachtige nieuwe effecten uit de beeldmixer gecreëerd Henk is een aimabele man die dan ook veel vertrouwen heeft binnen de opnamecrew.

Henk van Engen, die in 1989 bij het toenmalige NOB in dienst trad, heeft als video-editor een indrukwekkende staat van dienst . Hij werkt en werkte met alle grote regisseurs, zoals Guus Verstraete en Bob Rooyens. Voor het programma PaPaul voert Henk van Engen voor het eerst ook de regie. Een programma waarvan de regie afhangt van wat er tijdens de opnames gebeurt. Je kunt het als een sportwedstrijd zien. Je weet hoe lang het duurt, maar het spel en de uitslag zijn altijd weer een verrassing. Paul de Leeuw en ik dagen elkaar voortdurend uit. Paul weet wat een camera doet en waar ze staan. Mijn uitdaging is dat ook steeds dat ik via een aantal cameraposities toch in beeld weet te brengen wat er gebeurt en goed kan volgen wat Paul doet. Regisseren is dan ook kijken, luisteren, meedenken en vooruitzien waar je camera s naar toe moeten.

Het Gouden Beeld voor Montage is een vakprijs die jaarlijks door de Stichting Nederlandse Academy Awards in samenwerking met de International Academy of Television Arts and Sciences (NATAS) wordt uitgereikt. De NATAS is de organisatie die in Amerika verantwoordelijk is voor de toekenning van de Emmy Awards. Naast het Gouden Beeld voor Montage, reikt de organisatie ook jaarlijks een Gouden Beeld voor Camera en Geluid uit.

Naast Henk van Engen, was overigens ook Sandor Soeteman van Ciris genomineerd voor het Gouden Beeld. Soeteman dankte zijn nominatie met name aan zijn montagewerkzaamheden voor de serie Spangen. Als kijker word je in het verhaal gezogen door een bijna onmerkbare montage. De techniek van motion effects worden organisch in het spel gedoseerd en geïntegreerd. De montage van Sandor Soeteman is origineel degelijk en vooral zeer goed doordacht , aldus de jury.

--------

Ingezonden persbericht