EIM

Persbericht

Kosten van inhoudelijke verplichtingen voor het bedrijfsleven

5/12/2005

nummer: 2318

Inhoudelijke nalevingskosten vomen een van de kostenposten waarmee bedrijven te maken hebben als gevolg van verplichtingen uit wet- en regelgeving van de overheid. Met het opleggen van inhoudelijke verplichtingen aan het bedrijfsleven heeft de overheid rechtstreeks de realisatie van publieke doelen voor ogen. EIM heeft een verkennend onderzoek op dit terrein uitgevoerd en geeft een aanzet voor de ontwikkeling van een meetinstrument.

Inhoudelijke verplichtingen worden door de overheid vastgesteld om bepaalde maatschappelijk relevant geachte doelen (publieke doelen) te realiseren. Daarbij gaat het om wettelijke verplichtingen betreffende zaken als een schoon milieu, veilige werkplekken, gezond voedsel en dergelijke. De kosten - vaak investeringskosten - die bedrijven moeten maken om te voldoen aan de door de overheid gestelde normen worden inhoudelijke nalevingskosten genoemd.

In het rapport ?Kosten van inhoudelijke verplichtingen voor het bedrijfsleven? wordt verslag gedaan van het onderzoek dat EIM heeft verricht naar de mogelijkheden om de inhoudelijke nalevingskosten van het bedrijfsleven te meten. Kern van het te ontwikkelen meetinstrument is de focus op de inhoudelijke nalevingskosten van het bedrijfsleven met de bedoeling deze - gegeven het publieke doel en ongeacht de bedrijfseconomische baten - zo laag mogelijk te houden. Inlichtingen kunt u verkrijgen bij: 079 343 06 04