Gemeente Groningen

woensdag 11 mei:
College: geen gemeentelijke zorgplicht voor stadsduiven

Burgemeester en wethouders ontraden de gemeenteraad met klem, de verzorging van stadsduiven tot de gemeentelijke taken te gaan rekenen. Duiven zijn een inheemse vogelsoort die zich zonder ondersteuning uitstekend kan handhaven. Een gemeentelijke zorgplicht is niet alleen duur maar ook juridisch riskant. Omdat er door bijvoedering steeds meer duiven bijkomen stelt het college voor het voeren van duiven te verbieden en, om de huidige overlast te verminderen, een deel van de duivenpopulatie weg te vangen en af te maken.

Op verzoek van de raadscommissie Zorg en Beheer heeft het college een onafhankelijke instantie om advies gevraagd over maatregelen tegen duivenoverlast. Hiervoor is de Stichting Onafhankelijk Vogelonderzoek Nederland (SOVON) benaderd.

Het rapport van de SOVON geeft aan dat het voedselaanbod bepalend is voor de omvang van de populatie: hoe meer voer, des te meer duiven. Door het stelselmatig bijvoeren in de laatste jaren zijn er in Groningen nu zoveel duiven dat op diverse plaatsen ernstige overlast is ontstaan. Burgemeester en wethouders stellen daarom voor, een voederverbod op te nemen in de Algemene plaatselijke verordening, in ieder geval voor duiven maar ook voor andere situaties waar overlast ontstaat door het voeren van vogels. Om de huidige overlast met name op het Emmaplein, het Guyotplein en het Martinikerkhof snel terug te dringen stellen B & W voor een deel van de duivenpopulatie daar weg te vangen. Door een recente aanpassing van de Flora- en faunawet is voor het vangen van stadsduiven geen vergunning nodig.

Volgens het SOVON-rapport is plaatsing van duiventillen een effectieve methode om het aantal duiven in de hand te houden. In Groningen zouden hiervoor ten minste 8 tillen geplaatst moeten worden waarna het, zonder aanvullende maatregelen, nog zeker 6 jaar gaat duren voordat de overlast is afgenomen.

Burgemeester en wethouders ontraden de gemeenteraad met klem deze duiventillen tot gemeentelijke verantwoordelijkheid te maken. De gemeente zou dan ook juridisch aangesproken kunnen worden op schade en overlast door duiven. Enkele van dergelijke claims zijn nu al in het vooruitzicht gesteld. Het plaatsen en onderhouden van de tillen gaat bovendien heel wat kosten. Mede doordat op diverse locaties - in en rond de binnenstad - bezwaren van omwonenden te verwachten zijn kan de investering oplopen tot boven EUR 400.000,- en de jaarlijkse kosten liggen naar schatting rond EUR 100.000,-. Het college vindt het niet verantwoord in de huidige omstandigheden structureel zoveel geld uit te trekken voor het welzijn van een vogelsoort die zich zonder hulp goed kan handhaven en door de wet nadrukkelijk niet wordt beschermd.

Overigens zal de gemeente volgens het collegevoorstel wel meewerken aan intiatieven van derden die deze duiventillen zouden willen plaatsen.