Gemeente Arnhem

Weg vrij voor Advies- en Steunpunt Huiselijk Geweld Arnhem heeft als centrumgemeente vrouwenopvang subsidie gekregen voor de oprichting van een Advies- en Steunpunt Huiselijk Geweld. Dit steunpunt staat open voor iedereen en moet de drempel om steun en advies te vragen verlagen. Het Arnhemse college juicht de komst van het advies- en steunpunt van harte toe en burgemeester Pauline Krikke en gemeentesecretaris Sander Gerritsen hebben de intentieverklaring ondertekend. Ook de overige 18 deelnemende gemeenten zullen de komende weken eenzelfde intentieverklaring ondertekenen. Weer een stap in de strijd tegen huiselijk geweld.

Na de ondertekening kan toegewerkt worden naar een operationeel Advies- en Steunpunt Huiselijk Geweld (ASHG) medio november 2005. Het gaat overigens niet om een fysieke plek waar mensen naartoe kunnen gaan, maar om een telefoonnummer en een mailadres. Hera vrouwenopvang krijgt de opdracht om inhoud en vorm te geven aan het ASHG voor de centrumgemeente vrouwenopvang Arnhem. Daarbij wordt aangesloten op de telefonische hulpverlening die bij Hera al bestaat. De officiële start zal in november op de eerste dag van de nationale week zonder geweld zijn.

Landelijke aanpak
Huiselijk geweld is een van de meest voorkomende geweldsvormen in ons land. De aanpak van huiselijk geweld is daarom een speerpunt van het Kabinet. Er zijn de laatste jaren veel maatregelen genomen om huiselijk geweld te stoppen en terug te dringen. Als volgende stap in de aanpak is extra geld uitgetrokken voor de oprichting en uitbreiding van advies- en steunpunten huiselijk geweld( ASHG). Streven is om vóór
1 januari 2006 een landelijk dekkend netwerk te hebben van ASHGs.

19 Gemeenten doen mee
Arnhem heeft de rol van centrumgemeente vrouwenopvang en coördineert van daaruit de integrale aanpak huiselijk geweld in de brede regio. Naast uiteraard Arnhem zelf nemen de volgende gemeenten deel aan de integrale aanpak: Aalten, Berkelland, Bronckhorst, Doesburg, Doetinchem, Duiven, Groenlo, Lingewaard, Montferland, Oude Ysselstreek, Overbetuwe, Renkum, Rheden, Rijnwaarden, Rozendaal, Westervoort, Winterswijk en Zevenaar.
Alle deelnemende gemeenten is een intentieverklaring toegezonden met het verzoek deze te ondertekenen. Daarmee nemen de gemeenten de verantwoordelijkheid op zich om aansluiting van de hulpverlening op het advies- en steunpunt te regelen en zorg te dragen voor de voorlichting op lokaal niveau

Speerpunt in veiligheidsbeleid
Het aanpakken en terugdringen van huiselijk geweld is één van de speerpunten in het veiligheidsbeleid van de gemeente Arnhem. In december 2003 heeft het college van burgemeester en wethouders een projectplan vastgesteld. In 2004 zijn samenwerkingsprotocollen ondertekend en zijn twee ketencoördinatoren aangesteld om het proces te ondersteunen. Ook is de voorlichting van start gegaan met onder andere een goedbezochte bijeenkomst voor professionals en de brede verspreiding van een folder voor daders en slachtoffers van huiselijk geweld. De realisatie van het advies- en steunpunt voor informatie en hulp is een belangrijke volgende stap.