Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid



Persbericht

Waardecreatie door grote bouwondernemingen

---

Grote bouwondernemingen creëren waarde voor hun aandeelhouders

Grote bouwondernemingen behaalden voor hun aandeelhouders jaarlijks een extra rendement van gemiddeld 1,7 procent van het werkzame vermogen. Dit extra rendement is het resultaat van waardecreatie. Dit blijkt uit een onderzoek van het Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid te Amsterdam.

Het onderzoek is uitgevoerd onder dertien grote bouwondernemingen over de periode 1997-2002. Zeven ondernemingen waren gedurende deze periode genoteerd aan de Amsterdamse effectenbeurs (Euronext).

Waardecreatie ontstaat wanneer de ondernemingen een hoger rendement behalen dan door beleggers wordt geëist. Deze eis is gelijk aan het gewogen gemiddelde van de vermogenskosten. Waardecreatie door beursgenoteerde bedrijven bleek gemiddeld genomen lager (1,4 procent) dan door bedrijven waarvan de aandelen niet op de beurs te koop zijn (3,4 procent).

De mate waarin de beursgenoteerde bedrijven waarde hadden gecreëerd vertaalde zich niet in een hogere prijs van het aandeel. In de onderzochte periode bleek geen aantoonbaar verband. Toch blijken beleggers naar eigen zeggen wel gevoelig voor de mate waarin bouwbedrijven waarde creëren. Op dit punt beoordelen zij bouwbedrijven niet anders dan andere bedrijven.

De resultaten van het onderzoek zijn onlangs gepubliceerd in het rapport: Waardecreatie door grote bouwondernemingen.

Waardecreatie^1) door grote bouwondernemingen2), periode 1997-2002

Bouwondernemingen

1997

1998

1999

2000

2001

2002

Beursgenoteerd


2,6


1,5


1,4


1,1


2,0

0,3

Niet-beursgenoteerd

6,7


3,3


2,6


2,7

2,7


3,6


1) Economic Value Added als percentage van het werkzame vermogen.
2) BAM Groep N.V., Volker Wessels Stevin N.V., Heijmans N.V., Bos Kalis Westminster N.V., Ballast Nedam N.V., HBG, TBI Holdings N.V., Arcadis N.V., Dura Vermeer Groep, Van Wijnen Holding, Janssen De Jong Groep, Vos Groep, Srukton Groep N.V.
Bron: EIB.

Zie publicatie: Waardecreatie door grote bouwondernemingen