Ingezonden persbericht


Zoetermeer, 12 mei 2005

TLN-Conjunctuurbericht 1e kwartaal 2005:

Slap eerste kwartaal 2005 met matige bedrijvigheid en laag omzetniveau

Transport en Logistiek Nederland (TLN) stelt in een conjunctuurbericht vast dat 2005 begon met een slap eerste kwartaal in de transportsector. Er is sprake van een matige bedrijvigheid en een laag omzetniveau. Zowel het omzet- als winstniveau viel lager uit dan in het vierde kwartaal van 2004. De klimmende dieselprijs veroorzaakt een sterk oplopende kostprijs. Positief voor de ondernemers is het gestegen vrachtprijsniveau. De ondernemers verwachten een beter tweede kwartaal met meer bedrijvigheid.

Zoals in elk eerste kwartaal valt de bedrijvigheid na een druk vierde kwartaal behoorlijk terug. In een eerste kwartaal wordt na een vierde kwartaal gemiddeld 15 procent minder vervoerd, terwijl in een tweede kwartaal het vervoer weer met gemiddeld 13 procent toeneemt. Toch viel er in de eerste drie maanden van dit jaar meer bedrijvigheid te bespeuren dan aanvankelijk werd verwacht. Terwijl slechts 18 procent rekende op meer bedrijvigheid, meldt uiteindelijk 23 procent meer bedrijvigheid. Daartegenover staat wel dat 37 procent minder bedrijvigheid ervoer.

De stemmingsindicatoren over de omzet en winst daalden in vergelijking met het vierde kwartaal 2004. Maar vergeleken met het eerste kwartaal van vorig jaar is er weer wel sprake van méér omzet en winst. In diezelfde vergelijking valt het niveau van de kosten juist ongunstiger uit. De vervoerskosten lopen sinds begin 2004 zeer sterk op en bereikten dit kwartaal het hoogste punt in vier jaar. Maar liefst 82 procent van alle transportondernemers maakt ditmaal melding van gestegen kosten. De stijgende dieselprijs wordt daarbij als belangrijkste oorzaak aangegeven. Ook kosten voor personeel en verzekeringspremie zijn volgens transportondernemers debet aan de oplopende kosten in het eerste kwartaal 2005. Tegelijkertijd is wel het vrachtprijsniveau gestegen.

Ook het vertrouwen van transportondernemers is gestegen. Transportondernemers verwachten een stijgend ladingaanbod. Bijna de helft van alle transportondernemers voorziet meer bedrijvigheid in het tweede kwartaal. Van ondernemers van grote transportbedrijven voorziet zelfs 70 procent méér bedrijvigheid.

Het TLN-conjunctuurbericht is voor een belangrijk deel gebaseerd op de conjunctuurenquête, die TLN sinds 1995 vier keer per jaar onder zijn leden houdt. De jongste uitkomsten geven een beeld van de stemming in de branche over het eerste kwartaal van 2005. TLN hanteert daarbij de zogenaamde stemmingsindicator. Deze bestaat uit weging van het percentage positief en negatief gestemde ondernemers ten opzichte van het totale aantal.

Bel voor meer informatie naar de afdeling Communicatie, Esther Vorenkamp, 079-3636115 of 06-51806340.