Ingezonden persbericht


Amsterdam, 13 mei 2005

NIEUW DYNAMISCH GEBOUW VOOR DE HOGESCHOOL VAN AMSTERDAM

Studenten en medewerkers van het Instituut Academie voor Lichamelijke Opvoeding/Voeding (ALO/Voeding), onderdeel van de Hogeschool van Amsterdam, hebben op 9 mei jl. hun intrek genomen in het spiksplinternieuwe gebouw aan de Dr. Meurerlaan 8 in Amsterdam. Na jaren gevestigd te zijn geweest op aparte locaties, vinden de opleidingen Voeding, Docentenopleiding Lichamelijke Opvoeding (DO) en Sport Management & Ondernemen (SM&O) nu eindelijk samen onderdak in een nieuw gebouw. De nieuwe locatie van het instituut aan de rand van het Amsterdamse Sloterpark, wordt officieel geopend op 15 september 2005.

Tot 9 mei 2005 waren de opleidingen van het Instituut ALO/Voeding verspreid over de stad Amsterdam. De opleiding Voeding was gevestigd aan de Tafelbergweg in Amsterdam Zuidoost, en de opleidingen Docentenopleiding Lichamelijke Opvoeding (DO) en Sport, Management & Ondernemen (SM&O) waren gevestigd in het oude gebouw van de ALO/Voeding aan de Willinklaan in Amsterdam-West. Het nieuwe gebouw aan de Dr. Meurerlaan ligt op slechts een paar honderd meter afstand van het oude gebouw en brengt alle opleidingen van het instituut weer samen.

De aparte combinatie van de opleidingen, allen gekenmerkt door een hoog life-style gehalte, vroeg om een locatie met uiteenlopende ruimtes. Het nieuwe pand van de ALO/Voeding is niet alleen groter dan het oude gebouw, het sluit ook veel beter aan bij het dynamische karakter van de opleidingen dan het oude gebouw. Architect Wouter Zaaijer van architectenbureau Van den Oever, Zaaijer & Partners slaagde erin de lesruimtes, studielandschappen, sporthallen en -velden en het fitnesscentrum op een bijzondere manier samen te brengen in zijn ontwerp. Door het vele gebruik van glas in het nieuwe gebouw, kan men van buitenaf de dynamiek van de studenten ervaren, maar het zorgt er ook voor dat het gebouw een relatie aangaat met zijn omgeving. Die relatie is ook terug te vinden in het grasdak van het gebouw dat overgaat in het groen van de sportvelden er omheen en goed past in de omgeving van het Sloterpark. Het nieuwe gebouw van de Hogeschool van Amsterdam zal niet alleen studenten gaan dienen, maar zal ook voor buitenstaanders toegankelijk worden. Naast de genoemde hbo-opleidingen is ook het Expertisecentrum voor Sport & Gezondheid (ESG), waar post-hbo-onderwijs en diverse cursussen op het gebied van Sport en Voeding wordt aangeboden, meeverhuisd. Daarnaast zal fitnesscentrum 'Splash', ook gevestigd in het nieuwe pand, in september 2005 open worden gesteld voor de bewoners van Amsterdam. Vervolgens zal er op de nieuwe locatie op 21 oktober 2005 een congres "Over Gewicht en Bewegen' worden georganiseerd. Op deze manier zal het gebouw zijn karakter eer aandoen en een sterke impuls geven voor de verdere ontwikkeling van het sportpark als dynamisch activiteitencentrum voor de woonwijk en het werkveld. Op 15 september 2005 vindt de officiële opening van het gebouw plaats voor genodigden. Op 16 september wordt er een reünie georganiseerd voor alumni en medewerkers van de opleidingen ALO en Voeding. De opening van fitnesscentrum Splash in september 2005 gaat gepaard met een open dag voor de buurtbewoners.

____________________

Noot voor de redactie,