AutoRai

Print

Conceptcar 'Sportiva Latina' valt in de prijzen

(13-5-2005)
De door het Centro Richerche Fiat ontwikkelde conceptcar 'Sportiva Latina' heeft tijdens de International Motor Show van Barcelona de speciale juryprijs in de wacht gesleept voor zijn innovatieve concepten als auto van de toekomst.

De belangrijke prijs werd vijf jaar geleden in het leven geroepen door de International Motor Show van Barcelona in samenwerking met de STA (Sociedad de TĂ©cnicos de Automocion, oftewel de Spaanse associatie voor automobielingenieurs) en wordt toegekend aan de beste technologische innovaties binnen de automobielindustrie.

De 'Sportiva Latina' is het resultaat van een innovatieve visie van Fiat's research-afdeling. Het prototype is onder andere voorzien van de volgende technologische noviteiten:


* Split frame chassis: een van de carrosserie/cockpit gescheiden chassis door gebruikmaking van individueel instelbare, dempende elementen, teneinde het rijcomfort te optimaliseren
* Eye-centered positioning system: een systeem dat de stand van stuurwiel, stoel en pedalen automatisch aanpast aan de ooghoogte van de bestuurder en hierdoor zorgt voor de beste ergonomische positie.


* Steer by wire: een stuursysteem dat functioneert door middel van elektrische impulsen in plaats van de traditionele mechanische verbinding. Samen met het actieve differentieel maakt dit systeem het mogelijk om het rijgedrag van de auto aan te passen en zo ook het rijcomfort en de veiligheid te verhogen.

Naast de 'Sportiva Latina' conceptcar presenteert het Centro Richerche Fiat op de International Motor Show van Barcelona een rijdend prototype van de Alfa Romeo 147 met het 'steer by wire' systeem.