Praktijkonderzoek Veehouderij

Groepshuisvesting centraal tijdens themadag Konijnenhouderij en Maatschappij

Groepshuisvesting voor konijnen biedt goede mogelijkheden maar is nog niet praktijkrijp. Dat bleek tijdens de themadag Konijnenhouderij en Maatschappij op 11 mei in Stevensbeek. Ruim 70 veehouders, voorlichters en andere belangstellenden kregen de laatste onderzoeksgegevens over groepshuisvesting bij konijnen te zien. Jorine Rommers, gedragsonderzoekster bij de ASG, liet de onderzoeksresultaten van twee praktijkproeven zien. De meeste technische kengetallen van groepshuisvesting waren gelijk aan kooihuisvesting. Opvallend was wel het lagere gewicht van de jongen op 14 dagen in de groepshokken. Bodems waren ook meer bevuild in de groepshokken, en daarbij was er geen onderscheid tussen verschillende bodemtypes: twee types kunststoffen roosterbodems en één gazen bodem met een dikkere draad. Pootbeschadigingen werden ook vaker waargenomen in de groepshokken, en wellicht is de hogere bevuiling hier de oorzaak van.
Uit onderzoek van het Rathenau Instituut, door Ira van Keulen, bleek dat een burgerpanel niet heel positief dacht over de konijnenhouderij. Ze waren vooral kritisch over de geringe afmetingen van de kooien en de kale leefomgeving. Wel heeft men begrip voor de argumenten waarom konijnen zo worden gehouden. Maar ze denken ook dat de konijnenhouder wel rekening wil houden met het welzijn van de dieren. Het burgerpanel is lovend over de initiatieven die de konijnensector neemt om welzijn te verbeteren zoals het onderzoek naar de haalbaarheid van groepshuisvesting.

De konijnensector werkt samen met het productschap Pluimvee(vlees) en Eieren aan nieuwe regels die in de welzijnsverordening worden opgenomen. Hierin worden ook overgangstermijnen vastgelegd. Sjef Lavrijsen, konijnenhouder, presenteerde de eerste gedachten over de invulling van de verordening tijdens de themamiddag. In de discussie bleek o.a. dat de konijnhouders vooral moeite hebben met het feit dat de overheid de konijnensector wel dwingende maatregelen tav de huisvesting wil opleggen maar deze eisen niet stelt aan de productiewijze van import konijnenvlees. Daardoor komen de Nederlandse konijnenhouders in een nadelige concurrentiepositie. De middag werd afgesloten met een bezoek aan een bedrijf met een proefopstelling met groepshokken voor voedsters. De bezoekers waren zeer geïnteresseerd in de praktijkervaringen van de konijnhouder met het groepshuisvestingssysteem.
---

© Praktijkonderzoek - Animal Sciences Group - Wageningen UR. Laatst bijgewerkt: 13-05-2005 12:00.
Mail vragen en opmerkingen over de Praktijkonderzoek Website naar: webmaster.po.asg@wur.nl