Gemeente Baarn

Wijkplan Centrum gereed

Bewoners Centrum geïnformeerd over activiteiten in hun wijk in 2005-2006

Vrijdag 13 mei zal wethouder Glastra van Loon het wijkplan van het Centrum overhandigen aan de leden van de Contactgroep Centrum. De overhandiging vindt om 16.00 uur plaats in het gemeentehuis. Alle bewoners van het Centrum ontvangen daarna het wijkplan in hun brievenbus.
De gemeente wil met het plan de bewoners van het Centrum informeren over de activiteiten in hun wijk in 2005-2006. Ook wil de gemeente op deze manier het contact met de bewoners verbeteren. Het wijkplan is onderdeel van het project Wijk- en buurtgericht werken. Het Centrum is de derde wijk in Baarn, na de Staatsliedenbuurt en de Oude Oosterhei, met een eigen wijkplan.

Inhoud

In het wijkplan staan de activiteiten die in de periode 2005-2006 in het Centrum gaan plaatsvinden. De activiteiten betreffen het onderhoud van wegen, straten en pleinen en van openbaar groen. Maar ook het ophalen van huisvuil, tegengaan van overlast door hondenpoep, het oplossen van verkeers- en parkeerproblemen en het vergroten van de veiligheid.

In dit wijkplan is ook een hoofdstuk over veiligheid opgenomen. Hierin komen de verschillende rollen aan de orde van de wijkagent, de politie en van het Platform Centrumoverlast.

Ook is te lezen wat bewoners zelf kunnen doen om hun buurt veiliger en leefbaarder te maken. Verder bevat het plan informatie over de wijk zoals een aantal statistische gegevens en de belangrijkste uitkomsten van de bewonersenquête die in november 2004 is gehouden.

Het wijkplan is gebaseerd op de uitkomsten van een bewonersenquête (november 2004), een wijkschouw (15 januari 2005) en een bewonersavond (14 februari 2005) in het Centrum. Op deze manier konden bewoners aangeven wat zij van hun wijk vinden, wat er goed is en wat vooral beter kan. Aan de hand van de informatie is bepaald welke activiteiten in de wijk gaan plaatsvinden en welke (nog) niet kunnen gebeuren. Alle bewoners van het Centrum ontvangen een exemplaar.

Het wijkplan kwam tot stand in samenwerking met bewoners verenigd in de Contactgroep Centrum, de Woningbouwvereniging Eemland Wonen en de politie district Eemland Noord.

Het wijkplan bestrijkt de periode 2005-2006. De gemeente streeft erna om na deze periode, waarin alle wijken in Baarn aan de beurt moeten zijn geweest, samen met bewoners opnieuw te kijken naar mogelijke verbeteringen in het Centrum.

Werken aan de wijk

Het Centrum is van alle wijken als derde aan de beurt. Eerder startte wijk- en buurtgericht werken in de Staatsliedenbuurt en de Oude Oosterhei. Beide wijken hebben inmiddels een wijkplan. Het is de bedoeling dat alle andere Baarnse wijken in 2006 aan bod zijn geweest.

Het wijkplan komt voort uit het project Wijk- en buurtgericht werken. De gemeente Baarn is in 2003 met dit project gestart en gaat met bewoners en anderen (zoals de politie en Woningbouwvereniging Eemland Wonen) samenwerken aan de leefbaarheid en veiligheid in de wijken van Baarn. De rol van bewoners(commissies) is hierbij erg belangrijk. Zij zijn de ogen en oren van de wijk en kunnen als intermediair optreden tussen gemeente en buurtbewoners. Het doel is een veilige en schone leefomgeving waar mensen prettig wonen en waar zij zich betrokken voelen bij hun wijk. Werken aan de wijk dus!

Elke wijk krijgt een wijkplan en alle bewoners ontvangen dit plan voor hun wijk. Het project Wijk- en buurtgericht wil een impuls geven aan de communicatie tussen de gemeente en wijkbewoners. Het wijkplan ondersteunt daarbij. Voor de toekomst moet het plan gaan bijdragen aan een blijvend gesprek tussen de wijkbewoners en de gemeente.