Ministerie van Justitie

Wetsvoorstel adoptie buitenlands kind door homoparen 13 mei 2005

Minister Donner van Justitie komt nog dit najaar met een wetsvoorstel dat adoptie van een buitenlands kind door paren van gelijk geslacht mogelijk moet maken. Dit schrijft Donner in een brief aan de Tweede Kamer.

In de regeling komt ook te staan dat de verzorgingstermijn bij éénouderadoptie van drie naar één jaar wordt teruggebracht. Dit betekent in de praktijk dat de adoptie van een buitenlands kind door één man of vrouw twee jaar eerder afgerond kan zijn dan nu het geval is. Volgens de huidige wet wordt degene die een buitenlands kind adopteert na drie jaar adoptiefouder.

Verder schrapt Donner de eis van drie jaar samenwonen bij stiefouderadoptie zodat de adoptie van een kind geboren in een lesbische relatie al bij de geboorte geregeld kan zijn. Door deze eis te laten vervallen, wordt het mogelijk ruim vóór de geboorte van het kind een adoptieprocedure te beginnen. De adoptie kan dan bij de geboorte ingaan. Zo wordt de rechtspositie van kinderen in een lesbische relatie gelijk aan die van kinderen geboren in een huwelijk tussen man en vrouw.

Homoparen kunnen sinds 2001 trouwen en Nederlandse kinderen adopteren. De enkele tientallen adoptiekinderen komen echter vooral bij heteroparen terecht, terwijl vele, vaak mannelijk homostellen een kind zouden willen adopteren.

Meer informatie en Tweede Kamerbrief: Regeling voor interlandelijke adoptie door homoparen