Gemeente Scheemda


Brede school in Midwolda/Oostwold
13 mei 2005

logo van de brede school

Waarom een Brede School?

In Midwolda en Oostwold zijn er aparte gebouwen voor het basisonderwijs, aparte locaties voor gymnastiek, peuterzaal en bibliotheek. Als de kans wordt geboden om alle voorzienin-gen in één multifunctioneel centrum te plaatsen, dan zal het duidelijk zijn dat dit gegeven al-leen al veel voordelen heeft op het gebied van het gebouwenonderhoud. De scholen, waar het hier over gaat, zijn De Bouwte, Ds. W. Oosterheertschool, De Tichel en De Wegwijzer. Dagelijks gaan er ongeveer vierhonderd kinderen naar deze vier scholen toe.

De gemeenteraad en het gemeentebestuur verstrekten daarom enige tijd geleden de op-dracht om te onderzoeken op welke wijze een multifunctioneel centrum met onderwijsfunctie op de grens van de dorpen Midwolda en Oostwold kan worden gerealiseerd, maar ook hoe voorzieningen in beide dorpen voor langere termijn kunnen worden gewaarborgd.

De grote steden Groningen en Rotterdam waren de eersten die nieuwe scholen bouwden en er vervolgens de naam Brede School aan gaven. Op dit moment grijpt het onderwijs overal in Nederland razendsnel haar kans om te veranderen in Brede Scholen zodra zich mogelijkhe-den voordoen van nieuw- of verbouw. Door een nieuwe indeling van de beschikbare ruimte op de school zijn er immers veel mogelijkheden voor het vernieuwen van het onderwijs.

Overal, waar men denkt aan Brede Scholen, wordt samenwerking gezocht en worden geza-menlijke doelen geformuleerd alvorens men bezig is met de uiteindelijke vorm van het ge-bouw. Voor de kinderen en gezinnen in Midwolda en Oostwold wordt momenteel hard ge-werkt aan de nauwe samenwerking tussen bijvoorbeeld de scholen, peuterzaal, kinderop-vang, bibliotheek en sport. Met zân allen voor het kind! Op deze manier wordt de Brede School een centrum van voorzieningen, waar voor de leerlingen veel meer kansen worden geboden in de doorgaande lijn van hun ontwikkeling.

Waar komt de Brede School te staan?

De ontwikkeling van het project de Blauwe Stad schiep nieuwe mogelijkheden voor een bouwplaats aan de rand daarvan. Het noordelijke deel van het project bevindt zich tussen Midwolda en Oostwold. Hoewel een exacte plek nog niet is gekozen, moet er wel rekening mee worden gehouden dat er in die omgeving het multifunctionele centrum wordt gereali-seerd. Er zal voor een goede bereikbaarheid in ieder geval een veilige fietsroute voor de leerlingen van de scholen worden aangelegd.

Er zal dus op deze wijze in de toekomst geen aparte openbare of christelijke school meer in het eigen dorp voorkomen, maar wordt het nieuwe gebouw door beide dorpen gedeeld.

Wat hebben bestuurders met de Brede School te maken?

In september 2003 gaf wethouder Boon reeds te kennen onderzoek te willen doen naar een vorm van gezamenlijke huisvesting van de openbare en protestants-christelijke Scholen in Midwolda en Oostwold. Vanaf dat moment voerde de gemeente de regie van het proces.

Op hetzelfde moment was het ontwikkelingsproces van de Blauwe Stad ook nog volop in be-weging en kon het idee voor een multifunctioneel centrum voor de beide dorpen alvast bij de planmakers genoemd worden.

In het proces naar de realisering van een multifunctioneel centrum is een tijdpad gemaakt waarin staat dat in 2005 de besturen van de meest betrokken partners voornamelijk met voorbereidende werkzaamheden bezig zullen zijn en dat aan het eind van het jaar de ge-meenteraad het belangrijke besluit zal nemen over de daadwerkelijke ontwikkeling van de Brede School Midwolda/Oostwold en het daarbij behorende financiële kader. Bij een positief besluit kunnen de bestuurders van de betrokken instellingen verder met het werken aan de gezamenlijk geformuleerde doelstellingen.

Wanneer staat de Brede School er?

Aangezien in ons land er geen enkele Brede School hetzelfde blijkt te zijn, moet er voor Midwolda en Oostwold dus een âBrede-School-op-maatâ worden ontworpen. Daarvoor is draagvlak nodig, veel overleg met de betrokken partijen en goede afspraken en dat kost enige voorbereidingstijd.

Als alles vlot verloopt, kan het nieuwe gebouw op zân vroegst in 2008 worden betrokken.