Nieuw-Vlaamse Alliantie


Parlementaire nieuwsflits * Europanummer (9 -13 mei 2005) (13/05/05)

Ook Europees bestaat België niet meer

In een vrije tribune in De Standaard hekelde N-VA Europarlementslid Frieda Brepoels de houding van de Belgische Regering en in het bijzonder die van de Minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht in het debat betreffende de Europese perspectieven 2007- 2013. De Belgische Regering slaagt er, onder druk van de PS, maar niet in om een evenwichtig standpunt te bepalen over die toekomstige EU-financiering.
Vlaanderen mikt op EU-programma"s voor onderzoek en innovatie om zijn economie te steunen. Wallonië wil per se 1.2 miljard uit het Europese cohesiefonds voor Henegouwen, terwijl die streek zich structureel helemaal niet verbeterd heeft ondanks de 2.5 miljard euro die Wallonië de voorbije tien jaar heeft gekregen van Europa. Brepoels pleit er dan ook voor resoluut toekomstgericht te kiezen voor innovatie, onderzoek en onderwijs.

Meer flexibiliteit, minder werk ?

Deze week werd in het Europees Parlement gestemd over een voorstel tot wijziging van de richtlijn betreffende een aantal aspecten van de organisatie van de arbeidstijd.
Het voorstel van de Commissie was vrij evenwichtig en wilde meer flexibiliteit bieden en de combinatie van werk en gezin mogelijk maken zonder de druk op de bedrijven te verhogen.
Na de bespreking in de bevoegde parlementscommissie en na de stemming van de amendementen in de plenaire vergadering van dinsdag, verloor dit voorstel elk evenwicht. Met name op vlak van de kwalificatie van alle "aanwezigheidstijd" als arbeidstijd, maatregelen om werkuren en werkroosters bijna verplicht aan de individuele wensen van de werknemers aan te passen, het wegstemmen van de verlenging van de duur van de referentieperiode en de berekening van de maximum gemiddelde wekelijkse arbeidsduur waardoor alle wacht-en slaapuren in principe begrepen worden in die arbeidstijd.
Volgens Brepoels is dit voorstel onevenwichtig en legt het vooral kleine bedrijven bijkomende lasten op. Frieda Brepoels stemde dan ook tegen dit eindvoorstel.
Ondertussen liet de Europese Commissie ook al weten dat ze het niet eens is met de beslissing van het Parlement.

Turkije opnieuw op de vingers getikt

N-VA Europarlementslid Frieda Brepoels woonde donderdag de persconferentie bij van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens te Straatsburg betreffende " de zaak Ocalan".
Het Hof heeft - zoals verwacht - geoordeeld dat Ocalan geen eerlijk proces heeft gekregen. Het is van oordeel dat de PKK-leider niet door een onafhankelijk en onpartijdig tribunaal is berecht. Dit is een belangrijke uitspraak. Niet enkel juridisch, maar vooral politiek.

Gezien Turkije het Europees mensenrechten verdrag heeft ondertekend, heeft het dus ook het Hof voor de rechten van de Mens in straatsburg erkend . Verwacht mag dan ook wprden dat Turkije de uitspraken van straatsburg respecteert.

Deze uitspraak houdt Turkije nog maar eens spiegel voor en voegt een belangrijk element toe aan de discussie betreffende de mogelijke toetreding van dat land met name op het vlak van de eerbiediging van de fundamentele mensenrechten.

Europadagen in Boechout

Op 4 mei was N-VA europarlementslid Frieda Brepoels te gast op de jaarlijkse Europadag van het St-Gabriëlcollege te Boechout. Frieda vertelde over haar ervaringen, werkzaamheden en interesses en ging nadien in debat met de jongeren over een aantal actuele thema"s zoals de "Europese Grondwet", het debat betreffende de grenzen van Europa en de mogelijke toetreding van Turkije tot de Unie. Het werd een heel interessante dag die op een aangename en onderhoudende manier aantoonde dat Europa wel degelijk veel jongeren kan boeien.

Auteur:
Wetenschappelijk medewerker Frieda Brepoels
Joris Nachtergaele

Meer informatie:
Contactpersoon: Piet De Bruyn, woordvoerder
Telefoon: 02 219 49 30
Fax: 02 217 35 10
E-post: piet.debruyn@n-va.be
Url: www.n-va.be