Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

kamervragen over over Marokkaanse probleemjongeren in Eindhoven

Antwoorden op kamervragen over over Marokkaanse probleemjongeren in Eindhoven

13 mei 2005

Vragen van het lid Externe link Wilders (Groep Wilders) aan de ministers van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en van Justitie over Marokkaanse probleemjongeren in Eindhoven.
---


1. Vraag Heeft u kennisgenomen van het bericht "Politie: Marokkanen Eindhoven aanpakken" ? 1)


1. Antwoord Ja


2. Vraag Is het waar dat de Eindhovense politie alarm heeft geslagen over een groep van ongeveer dertig probleemjongeren, vooral van Marokkaanse afkomst, die in de wijk Vaartbroek veel overlast veroorzaken? Zo ja, wat is uw oordeel hierover? Hoe heeft het zover kunnen komen dat de politie alarm moest slaan? Hebben de burgemeester en het gemeentebestuur van Eindhoven hierin gefaald?


2. Antwoord Van alarm slaan door de politie is geen sprake. Uit navraag bij het regionale politiekorps Brabant-Zuid-Oost blijkt dat er naar aanleiding van de publicatie van het "Jaarverslag 2004 Eindhoven"op 23 maart 2005 een gesprek heeft plaatsgevonden tussen een verslaggever van het Eindhovens dagblad en de politiechefs van Eindhoven. In dit jaarverslag wordt een passage gewijd aan het signaal dat de jeugdproblematiek in Eindhoven toeneemt. Naar aanleiding van dit signaal is in 2004 nader onderzoek gedaan naar deze problematiek. De resultaten van dit onderzoek zijn eind 2004 ingebracht in de staf integrale veiligheid van de gemeente Eindhoven. De staf integrale veiligheid heeft geconcludeerd dat de problemen ernstig zijn en heeft de problematiek vervolgens aangepakt.

De rapportage heeft betrekking op heel Eindhoven en is niet specifiek gericht op de wijk Vaartbroek. De rapportage gaat onder meer over het aandeel jongeren (afkomstig uit verschillende minderheidsgroeperingen) in overlast en criminaliteit.


3. Vraag Deelt u de mening dat het onaanvaardbaar is dat - zoals in een rapport van de politie staat beschreven - de problemen in Eindhoven onbeheersbaar dreigen te worden? Bent u bereid al het mogelijke te doen om dit te voorkomen?


3. Antwoord In het algemeen acht ik het ongewenst en onacceptabel dat jongeren zich ernstig misdragen. Politie en justitie dienen in die gevallen te allen tijde passend en adequaat op te treden. Met betrekking tot de groep probleemjongeren die in de wijk Vaartbroek veel overlast veroorzaakt, heeft de staf integrale veiligheid van de gemeente Eindhoven geconcludeerd dat de problemen ernstig zijn en wordt de problematiek op dit moment aangepakt.


4. Vraag Heeft u kennisgenomen van het feit dat op de Marokkaanse plegers van straatterreur, maatregelen als de inzet van Marokkaanse buurtvaders, het organiseren van sportactiviteiten en het houden van voorlichtingsbijeenkomsten niet of nauwelijks effect hebben gehad? Bent u gelet hierop thans wel bereid te bevorderen dat Marokkaanse raddraaiers die verantwoordelijk zijn voor straatterreur, langdurig te laten opsluiten dan wel - indien zij naast de Nederlandse ook de Marokkaanse nationaliteit bezitten - te denaturaliseren en uit te zetten?


4. Antwoord De Rijkswet op het Nederlanderschap bevat thans geen bepaling op grond waarvan intrekking van het Nederlanderschap wegens "straatterreur" mogelijk is. Invoering van een dergelijke bepaling wordt evenmin overwogen.
Op grond van artikel 7, eerste lid, onder d, van het Europees Nationaliteitsverdrag (Trb 1998, 10) is intrekking wegens (criminele) gedragingen alleen mogelijk indien het gedrag betreft dat de essentiële belangen van de staat wezenlijke schade toebrengt. Tekst en toelichting bij het Europees Nationaliteitsverdrag maken duidelijk dat het niet is toegestaan het Nederlanderschap te ontnemen aan een persoon die wat u "straatterrorisme" noemt, pleegt of daaraan deelneemt.


5. Vraag Op welke wijze bent u voorts bereid de Eindhovense politie te helpen om de Marokkaanse straatterreur tegen te gaan?


5. Antwoord Gelet op het feit dat de staf integrale veiligheid van de gemeente Eindhoven de problematiek heeft onderkend en aangepakt, zie ik geen aanleiding om de Eindhovense politie te helpen om de Marokkaanse "straatterreur" tegen te gaan.


1) de Volkskrant, 25 maart jl.