Ingezonden persbericht

De Linssen Yachts Baltic Expedition 2005

Berlijn - St. Petersburg - Berlijn

BERLIJN, 20050302 -- Linssen Yachts organiseert de Linssen Yachts Baltic Expeditie 2005. Een vaartocht van Berlijn naar St.Petersburg en terug. In deze periode worden maar liefst 11 landen bezocht; vertrekkende vanuit Nederland: Duitsland, Denemarken, Zweden, Åland, Finland, Rusland, Estland, Letland, Litouwen en Polen. De promotionele en culturele accenten zullen liggen in Berlijn, Stockholm, Helsinki, St.Petersburg en Gdansk. De start van de expeditie is op zaterdag 14 mei 2005 vanuit Berlijn. De duur is gepland op ca. 7 weken.


Het idee
Een belangrijk deel van Europa, eens het middelpunt van de Oude Wereld en het centrum van intellectuele en technische ontwikkeling op aarde, bleef voor meer dan een halve eeuw verscholen achter het zogenaamde IJzeren Gordijn. Onze generatie heeft de belangwekkende wending en de afsluiting van deze periode mogen meebeleven. De opening van de kunstmatige grens tussen het 'Westen' en het 'Oosten' - sedert de 2e wereldoorlog een schier onoverbrugbare kloof - heeft een ontwikkeling op gang gebracht waarvan waarschijnlijk niemand in staat is de historische betekenis ook maar bij benadering in te schatten.

In 2003, hadden drievoudig wereldzeiler Rollo Gebhard, Andrey Berezkin, directeur van het Marine Tourist Department in St.Petersburg en Peter Linssen van Linssen Yachts BV een ambitieus plan: Het slaan van een symbolische brug tussen het Oosten en het Westen. Voor de eerste keer in de geschiedenis zou een vloot van ca. 25 motorjachten een expeditie vanuit Berlijn naar St.Petersburg ondernemen. De visie van een sterk en vereend Europa met zijn toenemende culturele en economische wisselwerking zou op deze wijze naar de buitenwereld tastbaar gecommuniceerd kunnen worden.

De schepen
De historische band tussen Nederland en Rusland werd door Tsaar Peter de Grote hoogstpersoonlijk gesmeed. De wortels van St.Petersburg liggen in het verblijf van de Tsaar in Nederland. Zijn passie voor de scheepvaart en de talloze ideeën die hij meenam naar zijn vaderland vormden voor het project een geweldig maritiem aanknopingspunt. De deelnemende jachten zijn dan ook van Nederlandse makelij - uitsluitend Linssen jachten -, terwijl de deelnemers uiteenlopende nationaliteiten bezitten; Nederlandse, Engelse, Duitse, Zwitserse en Franse. Dit gegeven zorgt voor een extra dimensie. Het maximaal aantal deelnemende schepen werd uit logistieke overwegingen vastgesteld op 25. Het is dus waarachtig een selecte groep die deze unieke onderneming mag meebeleven.

Het doel
Naast het ideële doel om met deze unieke tourtocht de mensen van het Oosten en van het Westen in hun culturele verscheidenheid en historie beter te leren kennen, worden op economische en politiek vlak nieuwe contacten gelegd. Vanzelfsprekend is de tourtocht ook van grote promotionele betekenis voor Linssen Yachts en de met het bedrijf gelieerde toeleveranciers en organisaties. Voor het project zijn officiële vertegenwoordigers van verschillende landen uitgenodigd. In enkele havens zullen ontvangsten plaastvinden, waartoe vertegenwoordigers uit de economische, politieke en culturele wereld uitgenodigd zullen worden. Er is contact opgenomen met Europarlementariër Mevrouw Ria Oomen, de Consul-Generaal van Rusland in München de Heer Alexander Karachevtsev en de Consul-Generaal van Nederland in Rusland, de Heer Ed Hoeks. Dit drietal heeft met bijzonder enthousiasme de volledige medewerking toegezegd.

De media
Op de eigen website (www.linssenbalticexpedition.com) zullen actuele foto's, de voortgang van de route en reportages geplaatst worden. Journalisten worden uitgenodigd om bepaalde deeltrajecten mee te varen.

Maasbracht, maart 2005
Het "Linssen Yachts Baltic Expedition 2005" Team



Ingezonden persbericht