Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

De Europese grondwet in gewone taal
Op 1 juni 2005 kunnen Nederlanders naar de stembus om voor of tegen de Europese Grondwet te stemmen. Deze stemming is een referendum ofwel volksraadpleging. De uitkomst ervan is voor iedereen van belang. Ook voor mensen met een beperking of chronische ziekte. Daarom komt er een toegankelijke brochure over het referendum en de Grondwet in gewone taal. Deze brochure geeft mensen inzicht in waar het om draait bij het referendum en in de betekenis van de Europese Grondwet.

De nieuwe brochure De Europese Grondwet geeft in gewone taal uitleg over het referendum, de Europese Unie en de Grondwet. Zo geeft de brochure bijvoorbeeld een overzicht van belangrijke artikelen uit de Grondwet voor mensen met een beperking of een chronische ziekte. En je leest waarom het zo belangrijk is om te stemmen. Met de Europese Grondwet zijn de rechten van mensen met een beperking straks beter geregeld. Bijvoorbeeld het recht op gelijke behandeling. Dat recht is nu al in sommige EU-landen geregeld, ook in Nederland. Maar als het in de Europese Grondwet staat, moeten alle lidstaten wetgeving maken op het gebied van gelijke behandeling. Iedere Europeaan met een beperking kan dan naar de rechter stappen als hij ongelijk wordt behandeld. Daarom is het belangrijk dat veel mensen met een handicap of chronische ziekte hun stem laten horen!

De nieuwe brochure De Europese Grondwet is na 18 mei te bestellen bij de CG-Raad, de Federatie van Ouderverenigingen (FvO) en de Landelijke Federatie Belangenverenigingen Onderling Sterk (LFB). De brochure is ook te downloaden

* in Word-formaat: Klik hier.

* in PDF-formaat: Klik hier. Zie het origineel

---