Tegenstand en cynisme groeit

In opdracht van de NOS voert Maurice de Hond, met behulp van het onderzoeksinstrument www.peil.nl, vanaf nu wekelijks onderzoek uit naar het aanstaande Referendum over de Europese Grondwet. In de afgelopen dagen zijn ongeveer 2000 mensen ondervraagd over dit onderwerp.

Met nog tweeënhalve week te gaan, groeit de tegenstand onder de bevolking. De opkomstverwachting is in een week van 35 naar 38% gestegen. Van degenen die opkomen en een keuze hebben gemaakt (81% van die groep) geeft nu 55% aan tegen te zullen stemmen en 45% voor. Opvallend is het cynisme onder de bevolking ten aanzien van de gevolgen van een mogelijke meerderheid van tegenstemmers bij dit Referendum. Bijna twee derde acht het waarschijnlijk dat de Tweede Kamer dan toch voor zal stemmen en maar een kwart tegen! Ook deze uitspraak is een teken van de grote vertrouwenskloof tussen politici en kiezers.
De SP spint garen bij hun standpunt inzake het referendum. Met 18 zetels scoort deze partij het hoogst sinds de laatste verkiezingen.

Origineel is PDF bestand met tabellen. Zie het origineel