Politie Groningen

Persberichten zaterdag 14 mei 2005

Provincie Groningen 14-05-2005 -

Delfzijl: man aangehouden voor vernieling
Een 23-jarige man uit Vlaardingen is vrijdagnacht aangehouden voor vernieling van een raam van een kantoor aan de Landstraat in Delfzijl. De politie werd getipt over de vernieling. Na een korte zoektocht werd de jongeman aangetroffen. Hij verzette zich hevig tegen zijn aanhouding en moest met pepperspray onder controle worden gebracht. Hij werd in afwachting van het afleggen van een verklaring ingesloten aan het politiebureau.

Opende: dronken jongeman bijna door autos overreden
Een dronken jongeman uit Burgum is vrijdag rond middernacht bijna overreden door enkele autos terwijl hij op de weg lag te slapen. Dat was op de Kaleweg bij Opende waar geen straatverlichting aanwezig was. Twee automobilisten konden op het laatste moment de jongeman (20) nog ontwijken. Toen een van de automobilisten de Burgumer achter in zij n bestelauto had gegooid om hem van de weg te krijgen arriveerde juist een busje met een kennis van de dronken jongeman. Hij verklaarde dat ze kort daarvoor me nog enkele anderen in het busje over de Kaleweg waren gereden. Onderweg wilde de 20-jarige Burgumer er even uit omdat hij beroerd werd, maar weigerde om weer in te stappen. De rest reed toen door om in de omgeving bier te halen. Hij bleef achter en is op de rijbaan in slaap gevallen. De Burgumer kreeg een proces-verbaal voor openbare dronkenschap. Zijn kameraad nam hem daarna mee naar huis.

Groningen: fietsendief via cameratoezicht in de kraag gevat Een 38-jarige Stadjer werd via cameratoezicht betrapt op het stelen van een fiets aan de Donkersgang in de stad. Via de camerabeelden was duidelijk te zien dat de man zaterdagmorgen omstreeks 6.00 uur het slot van de fiets open brak en deze vervolgens in een container gooide. In de Gelkingestraat kon hij worden aangehouden. Hij is voor nader onderzoek ingesloten.

Groningen: man aangehouden voor maken fotos in paskamer Een 34-jarige inwoner van Groningen is vrijdagmiddag in een warenhuis aan de Grote Markt aangehouden omdat hij met zij n mobieltje fotos had genomen van een 47-jarige vrouw uit Assen terwijl zij in een paskamer een bikini aan het passen was. De Stadjer bevond zich in een kamertje naast die van de vrouw en maakte enkele fotos onder de scheidingswand door. De vrouw was daar uiteraard niet van gediend en waarschuwde het personeel. De man werd aangehouden en overgedragen aan de politie. Hij bekende het feit. Het mobieltje is in beslag genomen. De man is na verhoor weer op vrije voeten gesteld.

Groningen: bekeuringen voor bedelarij
Vrijdag zijn er zes bekeuringen uitgedeeld aan personen die zich schuldig maakten aan bedelarij in de stad. Dit was onder meer op de Grote Markt, Museumbrug, winkelcentrum De Beren, en aan het Gedempte Zuiderdiep in de stad.

Alcohol in het verkeer
De politie heeft vrijdagavond en nacht op verschillende plaatsen in stad en provincie controles uitgevoerd op het rijden onder invloed. Dat leidde in Groningen tot de aanhouding van een 36-jarige buitenlander zonder vaste woon- of verblijfplaats. Hij werd gecontroleerd op de Petrus Campersingel en bleek 1.6 promille alcohol in zijn bloed te hebben. Hij had geen rijbewijs bij zich en kon bovendien geen paspoort overleggen. Hij is ingesloten voor nader onderzoek naar zijn vreemdelingenstatus. Zijn auto is aan het politiebureau gestald.
In Harkstede werd een 25-jarige automobilist uit Hoogezand aangehouden. Hij reed over de Hoofdweg in Harkstede en bleek 1.1 promille alcohol in zijn bloed te hebben. Hij kreeg een rijverbod van enkele uren.
Op de Navolaan in Stadskanaal leek een 24-jarige automobilist uit Stadskanaal zwaar onder invloed te zijn tijdens de controle. Hij was erg onvast ter been, maar verklaarde slechts twee flesjes bier te hebben gedronken. Daar moet ernstig aan worden getwijfeld gezien de uitslag op het ademanalyseapparaat aan het politiebureau. Omgerekend bleek hij 1.2 promille alcohol in zijn bloed te hebben. Een 44-jarige snorfietser uit Groningen werd aangehouden op de Paterswoldseweg in de stad met 1.2 promille alcohol in zijn bloed. In Delfzijl maakte een 36-jarige snorfietser uit die plaats het nog bonter. Hij werd gecontroleerd op de Kerkstraat in zijn woonplaats en bleek 1.6 promille alcohol in zijn bloed te hebben.
Een 44-jarige inwoonster van Oude Pekela kreeg een proces-verbaal voor het rijden onder invloed in haar personenauto en dat terwijl haar rijbewijs op 1 mei 2005 was ingevorderd voor hetzelfde feit. Ze had toen 2.5 promille alcohol in haar bloed. Deze keer haalde ze 2.3 promille. De auto is in beslag genomen. Ze werd gecontroleerd op de Tranendallaan in Westerlee.

Snelheidscontroles
Op de Weenderstraat bij Vlagtwedde zijn vrijdagmiddag en een gedeelte van de avond 420 voertuigen gecontroleerd op snelheid. Daarvan reden er 35 te hard. De hoogst genoteerde reed 112 km/u waar maximaal 80 mocht worden gereden.
Op de Rijksweg N33 bij Holwierde (80 km/u) werden vrijdagmorgen 930 voertuigen gecontroleerd. Daarvan reden er 41 te hard (hoogste 112 km/u).