Koninklijke Nederlandse Schaakbond

HMC Calder ook in KNSB-bekerfinale

HMC Calder heeft zich als laatste bij het kwartet gevoegd dat op 28 mei in Oegstgeest mag gaan strijden om de KNSB-beker. De anderen zijn Homburg Apeldoorn (A), Amstelveen (B) en Utrecht (C).

De strijd om het finaleticket in poule D was bijzonder spannend. HMC Calder moest het daarin opnemen tegen DSC, dat in de halve finale na twee keer 2-2 gewonnen had tegen streekgenoot WSC, de bedwingers van HWP Sas van Gent.
Bij de introductie werd Joost Michielsen getrakteerd op een geweldig applaus vanwege zijn vorige week in Schagen behaalde jeugdtitel. De leden van HMC weten een goede prestatie bij de jeugd naar waarde te schatten. Zilveren medaillewinnaar Jasper Broekmeulen was trouwens ook in de zaal, hij speelde (en won) in de interne competitie. De ontvangst gaf Joost blijkbaar vleugels, want grootmeester Felix Levin (oud-secondant van Vasily Ivanchuk) werd aan bord 1 zonder pardon van het bord gekegeld. Zijn Berlijnse Muur hield niet echt stand en na pakweg veertig zetten was het pleit beslecht. Had Michielsen met wit tijd- en stellingvoordeel, aan bord 2 en 4 gold dat voor HMC. Leo Hofland zag zijn pion in het Wolgagambiet nooit meer terug en Joram op den Kelder (ook actief in Schagen) raakte in het Vierpaardenspel zijn kroonpion op e5 kwijt. Daar kwam bij beiden nog eens een lelijke tijdachterstand bij. Na de tijdcontrole liep het bij allebei fout, HMC op voorsprong.
De beslissing moest derhalve op bord 3 vallen. Michiel W nam het daar op tegen Michiel A. Een moeilijke Siciliaan met een heel statische pionnenstructuur. Met het oog op de tussenstand kon de Delftse teamcaptain de partij niet in remisebanen leiden, wat diverse malen had gekund. De Haarlemmer in Bossche dienst gaf echter geen krimp en maakte optimaal gebruik van het KNSB-bekertempo van 35 zetten in 1 3/4 plus kwartier rest partij.
Een gelukte revanche voor de bekernederlaag van vorig jaar en HMC voor het eerst in de KNSB-bekerfinale!

HMC Calder - DSC Delft 3 - 1
IGM F.Levin (2247*) - J.Michielsen (2284) 0-1
IM G.v.d.Stricht (2395)- L.Hofland (2187*) 1-0
M.Abeln (2342) - M.v.Wissen (2308) 1-0
W.Muhren (2268)- J.op den Kelder (2054) 1-0


---