PERSBERICHT - 2005-05-13

Onduidelijkheid door maatregel Turkse autoriteiten, aantal passagiers dupe

Turkije-reizen Oad gaan op 't nippertje tóch door

Reisorganisatie Oad Reizen heeft met de grootst mogelijke moeite passagiers die op 14 en 15 mei naar Turkije zouden vertrekken, op hun vakantiebestemming kunnen krijgen. Oorzaak is de aanvankelijke weigering van de Turkse luchtvaartautoriteiten om KLM- en Martinairtoestellen, die ter vervanging van Onur Air-vluchten door Oad zijn ingezet, in Turkije te laten landen.

Pas in de loop van vrijdagavond 13 mei werd de Turkse maatregel deels opgeheven, waardoor enkele tientallen passagiers alsnog de dupe werden van de ontstane onduidelijkheid. Onur Air kreeg gisteren een vliegverbod opgelegd en was daardoor niet langer in staat om passagiers te vervoeren.

Politiek steekspel
Oad-topman Louis Frankenhuis: Wij hebben direct na het uitvaardigen van het vliegverbod met man en macht gezocht naar vervangende Nederlandse vliegcapaciteit en dat is ons gelukt. Al onze gasten zijn daarover nog dezelfde dag telefonisch geïnformeerd en waren vol lof over de snelle en adequate wijze waarop Oad de problemen oploste. Hoewel de vervangende vliegtuigen door ons gecharterd waren, werd op vrijdag 13 mei ineens geen toestemming verleend om te landen. Het lijkt er op dat onze passagiers en Oad het slachtoffer zijn van een politiek steekspel".

Toch toestemming
Pas vrijdagavond 13 mei kwam er toestemming om alsnog te landen, omdat de Inspectie Verkeer en Waterstaat IVW (die Onur Air eerder deze week een vliegverbod oplegde) en de Turkse autoriteiten een voorlopig accoord bereikten. Op dat moment had Oad al zijn bijna 700 passagiers geannuleerd en de vervangende vliegtuigen afgezegd. Frankenhuis: We zijn al die mensen toen opnieuw gaan bellen met de mededeling dat hun reis alsnog wel door kon gaan. Een aantal gasten heeft om uiteenlopende redenen te kennen gegeven niet meer af te willen reizen en is dus feitelijk de dupe geworden van de ontstane situatie".

Goede hoop
Hoe de situatie er na het weekend uitziet, kan Frankenhuis nog niet melden. Ik heb begrepen dat er maandag verder wordt onderhandeld tussen de IVW en de Turkse overheid. We hebben goede hoop op een positieve afloop.

Keihard werken
Ook enkele Oad-gasten die momenteel in Turkije verblijven, worden getroffen door deze situatie. Zij kunnen niet op de geplande datum naar Nederland terugkeren. We werken er keihard aan om de gasten de komende dagen terug te halen naar Nederland, maar enkelen zullen naar verwachting twee dagen extra van de Turkse zon kunnen genieten, aldus Frankenhuis.