NOVA
14 mei 2005

Vanavond in NOVA/Den Haag Vandaag

Oost-Europa op weg naar democratie
Opnieuw is in één van de vroegere Sovjet-staten het volk in opstand gekomen tegen een dictatoriale leider. Dit keer is in Oezbekistan de vlam in de pan geslagen. Het leger ging de demonstranten te lijf en er vielen honderden doden, maar het verzet is niet gebroken. NOVA sprak met de voorzitter van de Oezbeekse mensenrechtenorganisatie Vasila Inoyatova.

Steeds gaat het om revoluties volgens ongeveer hetzelfde scenario. Veel vroegere communistische landen in Oost-Europa volgden deze weg van dictatuur naar democratie. Dat is met name te danken aan de steun en begeleiding vanuit het westen, vooral vanuit Amerika. In NOVA vanavond een verslag.

Italiaans dispuut over film Submission
Op de Italiaanse televisie zijn fragmenten vertoond van de omstreden film Submission, gemaakt door Ayaan Hirsi Ali en Theo van Gogh. Dat heeft vooraf én achteraf nogal wat stof doen opwaaien. Er waren bedreigingen van islam-kant en er was een kritisch debat over de integratiepolitiek van Nederland. In de studio reageert Gijs van de Westelaken, de producent van Submission.

De Zeepkist
Op 1 juni stemmen de Nederlanders voor of tegen de Europese grondwet. In NOVA deze maand elke dag een stemadvies in 'De Zeepkist'.

Presentatie: Jeroen Pauw

(Onderwerpen onder voorbehoud)