Politie Midden- en West Brabant

Persberichten Breda 140505

BREDA, 14 mei 2005

Politie onderzoekt overval op juwelier

BREDA: Vanochtend rond 11:20 uur is een juwelierszaak in het centrum van Breda overvallen. Een Negroïde man, gekleed in een lange beige regenjas en met een sjaal voor zijn gezicht, was de zaak binnengelopen en brak onder dreiging van een groot slagersmes een vitrine open. Hieruit heeft hij vermoedelijk onder andere een aantal horloges meegenomen en is weggerend in de richting van het centrum. Op het moment van de overval waren drie personeelsleden en een tiental klanten in de winkel, waaronder een gezin met kinderen. Niemand raakte gewond, maar de schrik zat er bij de aanwezigen goed in. Aan hen is slachtofferhulp aangeboden. De politie kamde tevergeefs de omgeving uit, op zoek naar de verdachte. De politie, die een goed signalement heeft van de man dader, onderzoekt de zaak. Onder andere door sporenonderzoek te doen en de verschillende getuigen te horen.

Bredanaar aangehouden na vernieling en bedreiging

BREDA: Rond 04:00 uur vanochtend heeft de politie een 34-jarige inwoner van de Gilbert van Zinnikstraat aangehouden. Hij had kort daarvoor een ruitje ingeslagen bij een 33-jarige straatgenoot en was de woning binnengedrongen. Hier heeft hij vermoedelijk enkele bedreigingen geuit naar de bewoner en enkele andere aanwezigen. Met enige moeite lukte het de bewoner de man weer naar buiten te werken. Vervolgens werd de politie gealarmeerd die meteen ter plaatse kwam. Terwijl agenten met de 33-jarige man in gesprek waren, zagen ze de verdachte lopen. Hierop werd hij aangehouden. De oorzaak van de ruzie ligt in de privé-sfeer. De politie heeft de verdachte meegenomen voor verhoor en onderzoekt de zaak.

Vier aanhoudingen tijdens rustige stapavond

BREDA: Tien agenten hebben tijdens de stapavond van vrijdag op zaterdag gesurveilleerd in het centrum van Breda. Ze constateerden dat het rustiger was dan normaal en een aantal horecagelegenheden waren zelfs gesloten. Wel viel op dat er grote groepen in het centrum aanwezig waren, onder andere een groep NAC supporters, waar er later twee van aangehouden werden.

Tot een uur of 01:45 bleef het betrekkelijk rustig. Op dat tijdstip werd een 25-jarige inwoner uit Breda mishandeld in de Vismarktstraat. De man kreeg enkele klappen in het gezicht, waardoor hij op de grond viel. Vervolgens werd hij tegen zijn hoofd geschopt. Hij is voor behandeling aan zijn letsel overgebracht naar het ziekenhuis. Een
23-jarige verdachte uit Breda is hiervoor aangehouden. Zijn vrienden waren het met deze aanhouding niet eens en maakten dat luidkeels kenbaar. Een van hen, een 28-jarige man uit Breda, gedroeg zich hierbij erg agressief. Hij werd diverse malen verzocht zich te verwijderen maar deed dat steeds niet. Hierop werd hij aangehouden voor het verstoren van de openbare orde.

Omstreeks 02.20 uur werd een 28-jarige man uit Breda, behorende bij een groep NAC supporters, in de Visserstraat bekeurd voor baldadigheid. Hij vond het nodig om tegen een fiets te schoppen. Zijn vrienden begonnen te provoceren tegen de politie. Toen de groep wegliep, vond de man die zojuist bekeurd was het nodig de agenten te beledigen. Waarschijnlijk besefte hij dat hij dat niet had moeten doen, want hij rende weg. Doch, hij liep in de armen van de gealarmeerde politiebikers. Hierop werd hij aangehouden en overgebracht naar het bureau.

Een 30-jarige man uit Breda, eveneens uit de harde kern van NAC, was het met deze aanhouding van zijn vriend niet eens en bleef schreeuwen naar de politie. Andere vrienden van hem probeerden de man te verwijderen maar steeds wist hij los te komen en liep naar de agenten toe, die met de eerder genoemde aanhouding bezig waren. Hij werd meerdere malen gesommeerd te vertrekken, maar reageerde niet. Daarom is hij rond 02:40 op het Kerkplein aangehouden wegens het verstoren van de openbare orde. Bij deze aanhouding was gepast geweld noodzakelijk, aangezien de verdachte op geen enkele manier wilde meewerken. De man was stevig onder invloed van alcohol en drugs en kon pas vanochtend rond 10:00 uur verhoord worden. Op zijn persoon is een kleine hoeveelheid softdrugs en cocaïne gevonden.

Twee zeecontainers ontvreemd

MOERDIJK: Op vrijdag 13 mei tussen 01.00 en 06.30 uur zijn twee zeecontainers ontvreemd vanaf een kade aan de Graanweg. De containers stonden klaar voor verscheping naar Cuba. Een container was gevuld met sigaretten van diverse merken en had een waarde van waarschijnlijk ongeveer 4.000.000,- euro. De andere container was gevuld met drank en elektronica, waarde onbekend. Toen het bedrijf merkte dat de containers weg waren is men direct een onderzoek gestart waarbij het hele terrein werd uitgekamd als mede het schip waar deze mee vervoerd zouden worden werd doorzocht. Mensen die die nacht gewerkt hadden, werden ondervraagd. Er werd dus niets aangetroffen en niemand was iets bijzonders opgevallen. Het terrein is omheind doch nergens was er een spoor van verbreking. De politie onderzoekt de zaak.

Auteur: Manfredi Mauro