GroenLinks

Referendumcommissie komt tegemoet aan kritiek op samenvatting Grondwet

14 mei 2005

Een belangrijke nieuwe bepaling in de Europese Grondwet is dat "het recht van de EU boven het recht van de lidstaten gaat", zo schreef de onafhankelijke referendumcommissie in haar officiële samenvatting van de Europese Grondwet. GroenLinks-europarlementariër Joost Lagendijk en anderen leverden kritiek op deze passage uit de samenvatting.

Het Europese recht heeft al veertig jaar voorrang op het nationale recht. Dat staat zelfs in de Nederlandse Grondwet. In reactie op de kritiek van o.a. GroenLinks heeft de referendumcommissie haar samenvatting nu genuanceerd.

Het Europees Hof van Justitie heeft al in de jaren zestig van de vorige eeuw een reeks bindende uitspraken gedaan die de voorrang van het Europese recht bevestigen. Dat is ook logisch: wat is de zin van Europese afspraken tegen luchtvervuiling, als elk land die afspraken naast zich neer mag leggen? Dan wordt de lucht boven Nederland nooit schoon.

In de Nederlandse Grondwet wordt deze voorrangsregel erkend: "Bepalingen van verdragen en van besluiten van volkenrechtelijke organisaties, die naar haar inhoud een ieder kunnen verbinden, hebben verbindende kracht nadat zij zijn bekendgemaakt", zo stelt artikel 93. Er is dus minder nieuws onder de zon dan de referendumcommissie suggereerde. Op haar website heeft de commissie nu een nuancering aangebracht: "De bepaling in artikel I-6 dat het Verdrag en het recht dat de instellingen van de Unie bij de uitoefening van de haar toegedeelde bevoegdheden vaststellen, voorrang hebben boven het recht van de lidstaten, komt in de bestaande verdragen niet voor. Het Hof van Justitie van de Europese Gemeenschappen heeft echter in zijn rechtspraak al eerder de voorrang van het gemeenschapsrecht uitgesproken. Nederland volgde deze rechtspraak, maar niet alle lidstaten deden dit. Door deze bepaling erkennen ook zij de voorrang."

Deze toevoeging maakt duidelijk dat de voorrangsregel in de Europese Grondwet het Nederlands belang dient. Alleen al omdat tweederde van de luchtvervuiling in ons land afkomstig is uit onze buurlanden.

Ook op een ander punt komt de referendumcommissie tegemoet aan de kritiek van Lagendijk. In haar samenvatting van het Verdrag over de Europese Grondwet schreef zij: "Op grond van het Verdrag komt er een Europees Defensieagentschap". Lagendijk wees de commissie erop dat dit Defensieagentschap al bestaat. Wie ertegen is dat de legers van de EU-landen samen inkopen doen, krijgt door de samenvatting ten onrechte de indruk dat een stem tegen de Grondwet deze samenwerking kan tegenhouden. De referendumcommissie heeft nu aan de samenvatting op haar website toegevoegd: "het agentschap functioneert echter al op grond van een besluit van de Raad van Ministers van 12 juli 2004" en "lidstaten blijven overigens vrijheid houden bij de verwerving van militair materieel".

Klik hier voor het standpunt van GroenLinks over het Europees Defensieagentschap. Zie het origineel