Nederland/Liberia Amnesty International op Pinkpop 2005: Stop geweld tegen vrouwen in Liberia!

Dit jaar is de actie van Amnesty International op Pinkpop (14-16 mei) gericht op het geweld tegen vrouwen in Liberia. Tijdens de burgeroorlog hebben honderdduizenden vrouwen en kinderen te lijden gehad onder verkrachting en andere vormen van seksueel geweld. Ruim een jaar na het vredesakkoord is nog steeds niemand vervolgd. Het blijft onduidelijk of de verantwoordelijken zullen worden berecht. Volgens Amnesty International is deze straffeloosheid een schandalige vorm van verraad aan de slachtoffers. Het is de plicht van de regering om vrouwen en meisjes tegen geweld te beschermen en de mensenrechtenorganisatie dringt aan op vervolging van de daders. De actie maakt deel uit van de campagne Stop geweld tegen vrouwen.

Achtergrond Ik was zwanger en op de vlucht uit het kamp bij St Paul Bridge. Drie soldaten grepen me en verkrachten me. Ze sloegen me en mijn baby stierf. Ze namen alles mee wat ik had. Getuigenis aan Amnesty International door een 29-jarige vrouw uit Bomi County.

Liberia wordt sinds 1980 geteisterd door burgeroorlogen. Bijna tweederde van de bevolking is getroffen door seksueel geweld. Vrouwen en kinderen zijn het slachtoffer geworden van massale verkrachtingen. Sinds het vredesakkoord in 2003 is er een overgangsregering in Liberia. Deze overgangsregering vervolgt momenteel niet de daders van de massale verkrachtingen. Amnesty International vindt het noodzakelijk dat de oorlogsmisdadigers worden vervolgd en spreekt de regering daarop aan. Omdat er dit jaar verkiezingen zijn zal de Pinkpop-actie in Liberia worden ingezet om geweld tegen vrouwen daar op de politieke agenda te plaatsen.

Actie Amnesty International werkt samen met een Liberiaanse vrouwenrechtenorganisatie om de slachtoffers van deze oorlog te steunen bij de komende verkiezingen. Tijdens het festival zal één van de optredende bands het publiek oproepen de actie van Amnesty International te ondersteunen. Omdat in Liberia radio hét massamedium is, wordt deze massale steunbetuiging opgenomen en verwerkt in een radio uitzending die in Liberia wordt uitgezonden. Daarnaast kunnen festivalbezoekers hun handtekening zetten op tienduizenden ballonnen. Deze ballonnen zullen vlak voor de verkiezingen worden ingezet tijdens een manifestatie in de Liberiaanse hoofdstad Monrovia.

Amnesty International afdeling Nederland