Ministerie van Justitie

Persbericht

Dienst Justitiële Inrichtingen opent op 14 mei de poorten 29 maart 2005

De Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) opent op zaterdag 14 mei 2005 tijdens de tweede Nationale Open dag DJI de deuren van de justitiële inrichtingen. Op deze dag kunnen geïnteresseerden op 40 verschillende locaties verspreid in Nederland een huis van bewaring, gevangenis, tbs-kliniek, justitiële jeugdinrichting of detentiecentrum bezoeken. Met de Nationale Open dag wil DJI een ieder de gelegenheid geven een inrichting te bekijken.

Publiek kan met eigen ogen zien hoe het er aan toegaat in de diverse inrichtingen. Dit kan meer duidelijkheid verschaffen over het leven in een inrichting en eventuele misverstanden wegnemen.

Hoewel de Nationale Open dag een gezamenlijke actie is, geeft elke inrichting zelf invulling aan het programma. Dit betekent dat aangeboden activiteiten zoals rondleidingen en presentaties, per locatie kunnen verschillen.

De Nationale Open dag wordt vanaf dinsdag 29 maart tot en met 29 april 2005 onder de aandacht gebracht bij het publiek door verschillende landelijke dagbladadvertenties en enkele radiocommercials. Daarnaast zijn er advertenties waarmee de Nationale Open dag regionaal en lokaal wordt aangekondigd.

Vanaf 29 maart 2005 kunnen belangstellenden terecht op de site www.depoortgaatopen.nl om zich in te schrijven voor bezoek aan een inrichting. Iedere inrichting laat slechts een beperkt aantal mensen toe. Dus hoe eerder men zich aanmeldt hoe meer kans men maakt ook daadwerkelijk een inrichting te kunnen bezoeken. De minimumleeftijd om een inrichting te bezoeken is 12 jaar. Alle aanmeldingen worden door de KLPD gecheckt.

Vorig jaar organiseerde de Dienst Justitiële Inrichtingen voor het eerst een Nationale Open dag. Er deden toen 42 inrichtingen mee, en met 8.000 bezoekers was deze dag goed bezocht. Vanwege de grote belangstelling en de wens van DJI om transparanter te zijn, vindt ook dit jaar weer een Nationale Open dag plaats.

Met 86 justitiële inrichtingen en meer dan 16.000 medewerkers behoort DJI tot één van de grootste organisaties van Nederland. De Dienst Justitiële Inrichtingen is een agentschap van het ministerie van Justitie. De tenuitvoerlegging van straffen en maatregelen vindt plaats in vier sectoren: sector Gevangeniswezen, sector Justitiële Jeugdinrichtingen, sector TBS en de Tijdelijke Directie Bijzondere Voorzieningen.

Media die de Nationale Open dag willen bezoeken kunnen bij het stafbureau Voorlichting van het ministerie van Justitie een persmap opvragen (070-3707345). Voor meer informatie kan men ook kijken op de site www.dji.nl onder het kopje Pers & Actueel. In de map staan de contactpersonen per inrichting vermeldt waar men zich eventueel kan aanmelden voor het bezoeken van een inrichting om een sfeerverslag op te tekenen. Ook kan men bij de inrichtingen terecht voor meer informatie over de specifieke inrichting en haar werkzaamheden.