Wetterskip Fryslân

Leeuwarden, 28 april 2005
Nr. 46/KG

Wetterskip Fryslân stelt gemalen en molens open

In het kader van de nationale molen- en gemalendag op zaterdag 14 mei opent Wetterskip Fryslân de deuren van verschillende molens en gemalen. Het publiek kan onder andere het Woudagemaal bezichtigen. Dit grootste, nog in bedrijf zijnde, stoomgemaal ter wereld zal evenals de andere molens en gemalen gratis toegankelijk zijn.

Naast het Woudagemaal zullen de gemalen Dongerdielen in Ezumazijl en het gemaal van de voormalige Makkumer- en Parregaastermeerpolder, de windmolens in Lonjé, Huins, Cornwerd en Oudkerk en de windmotor in Weidum te bezichtigen zijn. De gemalen en molens zijn open tussen 10.00 uur en 17.00 uur.

Met behulp van honderden gemalen zorgt Wetterskip Fryslân dat het water in bedwang gehouden kan worden. In droge perioden zorgen de gemalen voor extra water. In natte perioden zorgen de gemalen juist voor de afvoer van dit overtollige water. Tijdens de nationale molen- en gemalendag krijgt het publiek de kans om te kijken hoe Wetterskip Fryslân te werk gaat en ervoor zorgt dat iedereen droge voeten houdt.


---
Voor meer informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met woordvoerder Gerben de Jong, Communicatie Wetterskip Fryslân, Harlingerstraatweg 113 te Leeuwarden, telefoon 058 - 292 23 67 of 06-534 135 92.


---- --