Ingezonden persbericht


Persbericht

Negen fotografen brengen geweld tegen vrouwen in beeld op Fotofestival Naarden 2005.

'Leven onder constante dreiging.'

Negen internationaal vermaarde fotografen hebben het initiatief genomen om het wereldwijde fenomeen van geweld tegen vrouwen in een serie fotoreportages vast te leggen. De foto's worden tentoongesteld tijdens het Fotofestival Naarden 2005 en tijdens een publieksbijeenkomst op 14 mei toegelicht door vier van de fotografen.

Het project kwam mede tot stand door steun van Amnesty International en Artsen zonder Grenzen. Amnesty International ziet in de reportages een waardevolle bijdrage aan de wereldwijde campagne 'Stop geweld tegen Vrouwen.' Artsen zonder Grenzen wordt tijdens haar werk dagelijks geconfronteerd met de gevolgen van geweld tegen vrouwen.

De fotografen brachten in beeld hoe vrouwen overal ter wereld te lijden hebben onder allerlei vormen van geweld. Ze tonen vrouwen die gevlucht zijn uit Darfur, overlevenden van verkrachting in Bosnië, seropositieve gevangenen in Rusland, of slachtoffers van huiselijk geweld in Zuid-Afrika en Spanje. In Peru werden portretten gemaakt van vrouwen die gedwongen werden tot sterilisatie. Terugkomend thema in de verhalen is discriminatie van vrouwen, die hen tot tweederangs burgers maakt. Deze positie maakt hen kwetsbaar voor geweld.

Screening met fotografen
De constante dreiging waaronder vrouwen overal ter wereld leven maakte grote indruk op de fotografen. Vier van hen zijn aanwezig bij de opening van de tentoonstelling om hun foto's te tonen, toe te lichten en over hun ervaringen te vertellen: Jodi Bieber (Zuid-Afrika), Kadir van Lohuizen (Russische Federatie), Isabelle Eshraghi (Srebrenica) en Stanley Greene (Puerto Rico - onder voorbehoud). Specialisten van Amnesty International en Artsen zonder Grenzen zijn aanwezig om vragen over het thema geweld tegen vrouwen te beantwoorden. De gespreksleiding is in handen van journaliste Marcia Luyten. De opening wordt muzikaal omlijst door de groep 'Musicians without Borders' met een kort programma over '10 jaar na Srebrenica.'

Deze publieksbijeenkomst vindt plaats op zaterdag 14 mei, 14 uur - 16 uur in Naarden.
Locatie: Burgerzaal van het gemeentehuis te Naarden-Vesting, Raadhuisstraat 2, 1411 EC Naarden. De fotoreportages zijn gedurende het hele Fotofestival te zien van 14 mei tot en met 12 juni 2005 in het gemeentehuis van Naarden.

Achtergrondinformatie
Geweld tegen vrouwen komt overal voor: Thuis, in de gemeenschap, in gevangenissen, in conflicten, soms als doelbewust wapen in de strijd. Wereldwijd wordt één op de drie vrouwen mishandeld, verkracht of vermoord. Daarmee is geweld tegen vrouwen één van de meest wijdverbreide schendingen van mensenrechten. Amnesty International en Artsen zonder Grenzen vragen regeringen zich veel meer in te spannen om daders te berechten en vrouwen te beschermen. Dat kan door wetgeving aan te nemen, zorg te dragen voor de medische en psychische behandeling van vrouwen, opvanghuizen op te zetten en een einde te maken aan de stigmatisering en discriminatie van vrouwen.