Kröller-Müller Museum


Persbericht

Kröller-Müller Museum presenteert schenking Cleveringa

Otterlo, 3 mei 2005

Het Kröller-Müller Museum presenteert van 14 mei tot en met 4 september 2005 een presentatie van de schenking van verzamelaar Mr. P. Cleveringa. In het prentenkabinet is een tentoonstelling te zien van 17 werken die door Cleveringa aan het museum zijn geschonken, gecombineerd met andere werken van dezelfde kunstenaars uit de verzameling van het museum.

Piet Cleveringa (1917) doorliep een lange bestuurlijke en ambtelijke loopbaan en ging in 1981 met pensioen als chef van de Directie Politie van het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Daarvoor en daarna was hij een hartstochtelijk liefhebber van het toneel en van de hedendaagse beeldende kunst. Hij heeft sinds de jaren zestig tot nu toe een indrukwekkende verzameling bijeengebracht, die hij vervolgens weer in onderdelen aan verschillende openbare instanties heeft geschonken, zoals het Instituut Collectie Nederland, het Stedelijk Museum De Lakenhal te Leiden en het Prentenkabinet van de Universiteit van Leiden. Cleveringa ontwikkelde zijn liefde voor en kennis van de beeldende kunst door werken aan te kopen, die hem fascineerden. Hij is een estheet voor wie gevoelig materiaalgebruik het belangrijkst is, maar die zich ook graag laat uitdagen door een boeiend schouwspel . Omdat hij het genieten van kunst wil delen met anderen, schenkt hij zijn verzameling aan openbare collecties.

Het Kröller-Müller Museum is hem zeer dankbaar voor het werk van kunstenaars uit zijn verzameling die al in het museum vertgenwoordigd waren. Daarmee worden extra accenten gelegd bij kunstenaars die Cleveringa s voorkeur hebben: Phillip King, Jiro Sugawara, Ad Dekkers, Krijn Giezen, Jan van Munster, Jan Schoonhoven, Henk Visch, Auke de Vries, Sjoerd Buisman en Rudi van de Wint.

# # # #