Gemeente Maassluis

Molen- en gemalendag Delfland op 14 mei

Dit is een persbericht van het Hoogheemraadschap van Delfland

Zaterdag 14 mei is het Nationale Molen- en Gemalendag. Die dag kunnen bezoekers van 9.00 tot 17.00 uur terecht bij een aantal molens en gemalen van Delfland. De molens en gemalen die zijn te bezichtigen, zijn herkenbaar aan een blauwe wimpel.

Het gemaal in de Oude en Nieuwe Broekpolder in Kwintsheul is een monumentaal gebouw en stamt uit 1880. Het gemaal - een van de ruim 100 poldergemalen die Delfland telt - bemaalt een poldergebied van 635 hectare. Ook het gemaaltje in de Oude polder van Pijnacker (Overgauwse weg 1) en het mooie gemaal in de Plaspoel- en Schaapweipolder in Rijswijk (aan het Jaagpad langs de Delftsche Vliet) zijn de moeite van een bezoekje waard. Medewerkers van Delfland geven uitleg, onder meer over de manier waarop deze gemalen al jaren worden ingezet om te voorkomen dat polders bij veel neerslag onderlopen. De molens die bezoekers kunnen bezichtigen zijn de Nieuwlandse molen in Hoek van Holland, de Groeneveldse molen in Schipluiden, de Dijkpoldermolen in Maasland (niet van binnen te bezichtigen), de Wippersmolen in Maassluis en de Schaapweimolen in Rijswijk.

In Delfland worden molens en gemalen al ruim 700 jaar ingezet bij het werk voor en tegen water. Op de Nationale Molen- en Gemalendag zijn in Nederland zo'n 600 molens en gemalen te bewonderen.