Waterschap Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden



---

Nationale molen- en gemalendag
Gemaal De Koekoek en molen Bonrepas 14 mei geopend voor publiek

Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden is op zaterdag 14 mei één van de deelnemers aan de nationale molen- en gemalendag. Tijdens deze jaarlijks terugkerende dag openen diverse gemalen en molens in Nederland hun deuren voor belangstellenden. Tussen 10.00 en 16.00 uur kunt u zowel het moderne gemaal De Koekoek in Lopik als de molen Bonrepas in Vlist bezoeken.

Gemaal De Koekoek staat aan de Lekdijk West 19 in Lopik, molen Bonrepas staat aan de Bonrepas 1a in Vlist.

Molen Bonrepas
Molen Bonrepas is een wipwatermolen die aan het eind van de 16e eeuw is gebouwd en in 2004 is gerenoveerd. Het is de enige molen die in eigendom is van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden. Wipwatermolens bezitten een kap die door het draaien van de wieken op en neer gaat.
Voordat (stoom)gemalen hun functie overnamen, hielden ruim veertig molens de waterstand in de Lopikerwaard op peil. Molen Bonrepas bemaalde de polders Bonrepas (plaatselijk ook bekend als Boenderpas) en Noord Zevender. Het water werd uitgeslagen op de Vlist. Molen Bonrepas

Gemaal De Koekoek
Gemaal De Koekoek is gebouwd in 1986. Met de komst van De Koekoek werden zes oude gemalen overbodig. De Koekoek heeft twee centrifugaalpompen, ieder met een capaciteit van 360 m3/minuut. Het gemaal bemaalt de zuidelijke helft van de polders van de Lopikerwaard, in totaal ca. 6.500 hectaren.

Het gemaal ontleent zijn naam aan de Koekoeksche waard aan de overzijde van de Lek, het Koekoeksveer en de voormalige gelijknamige herberg.
De Lopikerwaard wordt vandaag de dag droog gehouden door vier gemalen: De Keulevaart bij Haastrecht, De Pleyt tussen Oudewater en Montfoort, De Hoekse Molen bij IJsselstein en De Koekoek bij Lopik. Deze computergestuurde gemalen functioneren volledig automatisch. Zij staan via een telemetriesysteem in verbinding met het waterschapskantoor te Houten.

In perioden van droogte vervult gemaal De Koekoek ook een rol in de aanvoer van water naar West-Nederland. De Koekoek laat het water vanuit de Lek in de Lopikerwaard. Gemaal De Keulevaart pompt het vervolgens vanuit de Lopikerwaard 3,25 meter omhoog in de Hollandse IJssel. Vandaar wordt het water verder ingelaten op de Woerdense boezem en weer verder op de Oude Rijn. Op deze wijze wordt de verzilting van het grondwater in West-Nederland bestreden. Gemaal De Koekoek

Meer weten?
Bel bureau Communicatie, telefoon (030) 634 59 48.

Houten, 27 april 2005.