Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Bijscholing schaaktrainers 14 mei: Orde houden en groepsmanagement

De KNSB organiseert op zaterdag 14 mei een bijscholingsbijeenkomst voor Jeugdschaakleiders, Schaaktrainers A en anderen die voor de jeugdvereniging actief zijn, over het thema 'Orde houden'. Deze bijeenkomst wordt verzorgd door Xander Verbeet. Verbeet is een ervaren schaaktrainer, kadermentor in het Servicepunt Oost en docent wis- en natuurkunde in het VMBO.

Door in te gaan op de Nederlandse onderwijsstructuur, de soorten onderwijs die er zijn en de soorten leerlingen die op de schaakvereniging zitten, wordt tijdens de bijscholing een link gelegd naar de lessen en situaties bij de schaakverenigingen.

Een aantal casussen van ordeproblemen en groepsmanagement zullen de revue passeren:

* Wanneer noem ik iets een ordeprobleem?

* Wat kan ik tegen ordeproblemen doen?

* Hoe pak je een les aan om ordeproblemen zoveel mogelijk in beginsel te voorkomen?

Groepsmanagement staat centraal bij het beantwoorden van deze vragen.

Aan het eind van de nascholing zal de cursusgever een aantal instrumenten aan de cursisten meegeven die de praktijk van het lesgeven makkelijker maken. Hoe leert u valkuilen herkennen en voorkomen? Per slot van rekening geeft niemand goed schaakles als er sprake is van ordeproblemen.

Datum: 14 mei 2005
Locatie: Olympus College, Olympus 11, 6803 AB Arnhem. Achterkant van het gebouw aan de Zeegsingel (geen huisnummer), ingang nieuwbouw. Dat is de tweede ingang vanaf de autoweg Nijmegen-Arnhem. Tijd: 13.30 - 16.00 uur
Docent: Xander Verbeet
Kosten: Licentiehouders Schaaktrainer A 10,- niet licentiehouders 15,-

Aanmelden (graag zo spoedig mogelijk) en inlichtingen bij mbdweg@schaakbond.nl, 023-5254025 (kantooruren).
---