Gemeente Weert

4 mei 2005

Startsein op de Nationale Molendag

GEMEENTE DRAAGT BEHEER GEMEENTELIJKE MOLENS OVER AAN MOLENSTICHTING WEERTERLAND

Om het beheer en de exploitie veilig te stellen van de molens die eigendom zijn van de gemeente Weert, zullen vier Weerter molens binnenkort in beheer worden overgedragen aan de Molenstichting Weerterland. Daarmee wordt uitvoering gegeven aan een uitdrukkelijke wens van de Weerter gemeenteraad molens als cultureel erfgoed te beschermen door ze v.w.b. het beheer onder te brengen bij een speciaal opgerichte stichting.

Tijdens de Nationale Molendag - zaterdag 14 mei a.s. - zal om 10.00 uur de oprichtingsakte van de nieuwe Molenstichting officieel worden ondertekend. Dat gebeurt in molen 'De Hoop' in Swartbroek die dit jaar het 100-jarig bestaan viert.

De vier gemeentelijke molens die binnenkort aan de stichting worden overgedragen zijn de Annamolen in de wijk Keent, de Annamolen in Tungelroy, de 'Nijs'-molen in Stramproy en de St. Jansmolen eveneens in Stramproy.

Initiatiefgroep
De wens tot oprichting van een molenstichting voor het Weerterland was neergelegd in de in 2001 door de gemeenteraad van Weert vastgestelde monumentennota. Na een oriënterende fase, waarin de Molenstichting Limburg een belangrijke rol speelde, ontstond een initiatiefgroep onder leiding van de heer Frits Weerts, de toenmalige voorzitter van het Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap De Aldenborgh, kring Weert. Voorts waren diverse particulieren, instellingen en bedrijven betrokken die het wel en wee van molens in het Weerter land een warm hart toedragen. Men is het intussen eens geworden over stichtingstatuten. Die worden 14 mei a.s. gepasseerd ten overstaan van een notaris.

Samenwerking
De Molenstichting Weerterland laat de mogelijkheid open dat in de toekomst ook de andere, in particulier bezit zijnde, molens in het Weerterland gaan participeren in de nieuwe stichting. De stichting biedt particulieren administratieve hulp bij het aanvragen van onderhoudssubsidies en het nemen van initiatieven op toeristisch gebied. Er zou ook kunnen worden samengewerkt met gelijksoortige stichtingen binnen een grote kring rond Weert, vinden zij. Aangezien er sprake is van achterstallig onderhoud aan de gemeentelijke molens, zal dit eerst worden uitgevoerd zodat de molens in goede staat van onderhoud aan de Molenstichting Weerterland zullen worden overgedragen.

Lidmaatschap wethouder
De Weerter wethouder Rob van Dooren (o.a. voor cultuur en monumentenzorg) zal als lid voorlopig enige tijd deel gaan uitmaken van het bestuur van de stichting. Daarmee aangevend dat het gemeentebestuur grote waarde hecht aan het in het leven roepen van een speciale beheersstichting ten behoeve van het Weerter molenbezit. Ook zal de

gemeente ambtelijke ondersteuning aan de stichting bieden o.a. in de vorm van advisering.

Officiële ondertekening akte van oprichting
De officiële oprichting van de Molenstichting Weerterland geschiedt zaterdag 14 mei a.s., de dag waarop in Nederland Nationale Molendag wordt gevierd. Bij die gelegenheid vindt om 10.00 uur de officiële ondertekening plaats van de akte van oprichting in molen 'De Hoop' in Swartbroek, die dit jaar haar 100-jarig bestaan viert. Het motto van de molendag in Weert luidt: 'Koren op de molen', waarbij diverse zangkoren op verschillende molens hun liederen ten gehore zullen brengen.

Marijke Creemers,
Infocentrum gemeente Weert
Postadres: Postbus 950, 6000 AZ Weert
Bezoekadres: Beekstraat 54 Weert
Telefoon: (0495) 575 300
Fax: (0495) 542 906
E-mail: m.creemers@weert.nl

2005.069 JN

---- --