Gemeente Sluis

Gemalendag: 14 mei

PERSBERICHT - 4 mei 2005

NATIONALE MOLEN- EN GEMALENDAG: 14 MEI

De Nationale Molen- en Gemalendag wordt dit jaar gehouden op zaterdag 14 mei 2005. Het is voor de vijfde keer dat het evenement wordt georganiseerd. Ongeveer 600 molens en 30 gemalen worden voor het publiek opengesteld. In de gemeente Sluis doen zes molens mee: Cadzand, Schoondijke, IJzendijke, Retranchement, Sluis en Nieuwvliet.

Wethouder Leen Kamphuis (portefeuillehouder Monumenten) opent de Molendag om 10 uur bij de molen van Cadzand. Hij zal daar een nieuw hekwerk onthullen dat de molen toegankelijker maakt voor het publiek. Daarna bezoekt de wethouder de molens van Nieuwvliet, Schoondijke en IJzendijke.

Molenaar Ton Koops zal in de molen van IJzendijke spelt malen, een speciaal tarwemeel. Ook is het museum in de molen geopend. In het museum is een permanente tentoonstelling van o.a. handgereedschappen van diverse beroepen en weeginstrumenten te zien.

Molens die zijn opengesteld tijdens de Nationale Molen- en Gemalendag zijn te herkennen aan de blauwe wimpel die dan uithangt. Ook als de wieken of waterraderen rondgaan is de molen in de meeste gevallen te bezoeken. De molens in de gemeente Sluis zijn gedurende het hele jaar geregeld voor het publiek geopend.