Gemeente Woerden

Molen 'De Windhond' bestaat 250 jaar!

Rond het 250-jarig bestaan van De Windhond organiseert de gemeente, in nauwe samenwerking met Stichting Woerden Promotie (SWP), in de loop van het jaar een aantal activiteiten.

Molen "De Windhond is één van de meest opvallende historische monumenten in Woerden. De molen is in 1755 door Jan Wellen en Katrina Kellink gebouwd. Of Wellen en zijn vrouw de molen eigenhandig gebouwd hebben en hoe lang de bouw geduurd heeft, is niet duidelijk. Feit is wel dat Wellen het zgn. windgeld over het volle jaar 1755 betaald heeft. De gevelsteen boven de ingang laat geen ruimte voor twijfel over:

"Gestigt Door Ian Wellen en Katrina Kellink, A(nno) 1755"

De molen is een stenen stellingkorenmolen. Hij kreeg de naam "De Windhond", een naam die misschien een verwijzing was naar de hazewindhond. De naam kwam en komt ook bij andere molens voor, onder meer in Zaandam, Soest, Dordrecht en Hellevoetsluis.

Hoe gaan wij het 250-jarig bestaan vieren?
Op 14 mei 2005 is het Nationale Molendag. Die gelegenheid grijpen wij aan om een start te maken met de festiviteiten rond het 250-jarig bestaan van de molen. Om 13.00 uur opent wethouder Wim Groeneweg de feestperiode. Uiteraard gebeurt dat bij of in de molen, afhankelijk van het weer. U bent van harte welkom daar bij aanwezig te zijn.

Foto, kleur- en tekenwedstrijd
Onder leiding van de Woerdense fotoclub Iris wordt een fotowedstrijd georganiseerd. Van 14 mei tot 23 augustus kunnen jong en oud de jarige molen op de gevoelige plaat vastleggen

Woerdenaar Dick Eijlers heeft een schets van De Windhond gemaakt. In dezelfde periode kan de Woerdense jeugd van 3-8 jaar deze schets van kleur en andere extras voorzien en deze weer inleveren. Kopieën van de schets zijn verkrijgbaar in de molen en in het Infocentrum Binnenstad aan de Havenstraat. Voor de Woerdense jeugd van 9-13 jaar wordt een tekenwedstrijd georganiseerd.

Deelnameformulieren en het reglement voor de wedstrijden zijn verkrijgbaar bij de VVV in de Molenstraat. Daar kunt u ook uw inzending van de foto, kleur- en tekenwedstrijd inleveren.

De prijsuitreiking vindt plaats op 9 september 2005 in bibliotheek De Beuk, waar aansluitend van 9 t/m 23 september de winnende fotos en enkele kleurplaten en tekeningen worden tentoongesteld.

Rondleidingen
In samenwerking met molenaar Willem van Krieken worden iedere zaterdagmiddag (van 14 mei t/m 13 augustus) extra molenrondleidingen georganiseerd. In groepen van maximaal 15 personen kan de molen worden bekeken. De rondleidingen starten om 13.30 uur en om 15.00 uur. Daarnaast kunt u een film over de molen bekijken. Details over deze rondleidingen worden tijdens de openingsbijeenkomst op 14 mei as. bekend gemaakt.

De stichting Kunstzinnige Vorming (KUVO) organiseert in samenwerking met de molenaar educatieve rondleidingen voor basisscholen. De scholen zullen hier binnenkort informatie over ontvangen.

Verkoop molenmeel en molenbrood
Bakker De Leeuw uit Zegveld verkoopt elke zaterdag op de streekmarkt zowel het meel dat in de Windhond is gemalen, als het brood dat met datzelfde meel gebakken is. Van 14 mei tot 9 september is het in zakken verpakte meel tevens te koop bij de VVV in de Molenstraat.

Meer informatie
Bij vragen over de molen kunt u terecht ook terecht bij de heer van Leer, Gemeente Woerden, tel: (0348) 428344, leer.j@woerden.nl of bij de heer Vlot, SWP, e-mail famvlot@xs4all.nl.
Molen 'De Windhond' (klik om de foto te vergroten)

Anno 1755 (klik om de foto te vergroten)