AutoRai

Print

Tweehonderd klassieke Peugeots uit heel Europa naar Nederland

(10-5-2005)
Tijdens het Pinksterweekeinde verzamelen zoân tweehonderd klassieke Peugeots uit heel Europa zich in Nederland voor de 14e editie van de Rassemblement International de lâAventure Peugeot. Op 14 en 15 mei rijden de internationale equipes met hun klassieke Franse leeuwen een toeristische route door het Nederlandse landschap. Het is de tweede keer dat het ondertussen vermaarde Peugeot-evenement in Nederland georganiseerd wordt. Ook de eerste editie van de âRassemblementâ, in 1992, werd in Nederland verreden. Elk jaar organiseert een ander Europees land het evenement. Zeker 60 procent van de deelnemers komt dit jaar uit het buitenland.

Historie en water
De Nederlandse organisatie, die in handen is van Association Peugeot Hollande, de Peugeot Club Nederland en de 404 Vereniging, wil de deelnemers een zo breed mogelijk beeld geven van de historie van ons land. Kastelen en historische dorpen liggen daarom op de route. Ook de strijd tegen het water wordt onderweg belicht aan de hand van bijvoorbeeld polders, molens en rivieren.

Wie op 14 en 15 mei, wanneer de rit verreden wordt, de fraaiste wegen in het gebied tussen grofweg Breukelen, Betuwe en Zeewolde opzoekt, loopt dus grote kans om klassieke Peugeots in uitmuntende conditie tegen te komen. Inschrijving staat immers alleen open voor equipes met een Peugeot van voor 1985.

Kijken mag
Om liefhebbers van klassieke autoâs aan hun trekken te laten komen, heeft de organisatie op zondag 15 mei het evenemententerrein aan het Kluunpad in Zeewolde uitgekozen voor een lange stop. Tussen 12.00 uur en 15.00 uur staan alle deelnemende autoâs hier opgesteld voor bezichtiging. Aangevuld met klassiekers van de leden van de organiserende verenigingen.

Op het evenemententerrein krijgen de bezoekers een interessante en geconcentreerde kijk op de geschiedenis van Peugeot. De ingeschreven autoâs bestrijken immers een periode van 1913 tot 1985, met bijzondere modellen als de weinig gebouwde 601 uit 1934 en de 402 Eclipse uit 1938. Tevens zal een 403 Cabriolet uit het Peugeot-museum aanwezig zijn. Dit jaar is het immers precies vijftig jaar geleden dat de 403 geïntroduceerd werd.

Deze unieke, tijdelijke en mobiele openluchttentoonstelling is gratis te bezoeken.