Gemeente Sluis

tentoonstelling De geheimzinnige wereld van de paddestoel

PERSBERICHT - 9 mei 2005

Opening tentoonstelling De geheimzinnige wereld van de paddestoel

Op zaterdag 14 mei a.s. wordt in Bezoekerscentrum t Zwin te Retranchement de tentoonstelling De geheimzinnige wereld van de paddestoel geopend. De tentoonstelling gaat over het bestaan, de functie en de verscheidenheid van paddestoelen in, hoofdzakelijk, Zeeuws-Vlaanderen.

Nuttige paddestoelen
In Nederland komen 2000 tot 2500 soorten paddestoelen voor. Meer dan de helft leeft in een bos, maar ook in de duinen en aanpalende gebieden. Paddestoelen zijn niet alleen mooi en interessant maar ze zijn ook erg nuttig. Ze verteren mest, afgevallen bladeren, hout en dergelijke en bevorderen op die manier de humusvorming. Ze helpen dus om dode planten en organismen op te ruimen en veranderen afval in voedingsstoffen. Andere zwammen omspinnen levende boomwortels en helpen de bomen om water en voeding uit de grond op te nemen. Weer andere dienen als voedsel voor zoogdieren en mensen, denk hierbij aan de welbekende champignon. Bestanddelen van bepaalde paddestoelen worden verwerkt in geneesmiddelen. Paddestoelen zijn dus belangrijker dan je op het eerste gezicht zou zeggen, voor planten, dieren en mensen.

Bij veel mensen is de paddestoel niet zo bekend en ook wel enigszins mysterieus. Hopelijk blijft de paddestoel na een bezoek aan de tentoonstelling net zo interessant, maar is hij iets minder geheimzinnig.

Programma
Om 14.00 uur zal de heer J. de Block, conservator van Bezoekerscentrum t Zwin, de aanwezigen welkom heten, waarna de loco-burgemeester van de gemeente Sluis, de heer ir. R. Leentfaar, een korte toespraak zal houden. De heer R. Bijl, lid van de Nederlandse Mycologische Vereniging houdt vervolgens een voordracht over de rol van de paddestoel in zijn omgeving en professor dr. P. Van der Veken, voorzitter van de Vlaamse Mycologen Vereniging geeft een toelichting over enkele kenmerkende eigenschappen van de paddestoel.

Bezoekerscentrum t Zwin
Gerrit van Hoekestraat 2
4525 NH Retranchement
(0031)117-392 221

Openingstijden
15 t/m 30 mei: dinsdag t/m zondag 12.00 - 17.00 uur juni t/m augustus: dinsdag t/m zaterdag 10.00 - 17.00 uur, zondag 12.00 -17.00 uur
september/oktober: dinsdag t/m zondag 12.00 - 17.00 uur.
---

Noot voor de pers:
U wordt van harte uitgenodigd om de opening bij te wonen.

Meer informatie:
Gemeente Sluis, dhr. A. Willeboordse, tel. 0117 - 457 508. Gemeente Sluis, afdeling Voorlichting, tel. 0117 457 123.