Gemeente Schiedam


Evenementen: Voorjaar in Schiedam

Het Voorjaar in Schiedam kent in 2005 een gevarieerd programma voor jong en oud. De hele maand is het Poëziemaand in Schiedam, op zaterdag 14 mei is het Nationale Molendag en het derde weekend is er het bijzondere festival Marhaba Maroc. De meimaand wordt afgesloten met heerlijke muziek tijdens Lente Jazz en het is genieten in de Plantage tijdens de Dag van het Park.

Schiedamse reuzen
Het accent ligt tijdens Nationale Molendag op de indrukwekkende buitenkant van de vijf grootste molens ter wereld. De route van `In de voetsporen van de Schiedamse reuzen¿ leidt langs niet alledaagse molenaankleding, straattheater, muziek, molenlekkernijen, terrasjes en proeverijen. Kunstenares Yvon Koopman heeft samen met Albert Kramer reuzenattributen van enorme omvang gemaakt die op of aan de vijf molens zijn aangebracht. Wie de reuzenvoetsporen volgt, komt langs reuzenschoenen, een reuzenhart en een reuzenmond. Apollo Toneel zorgt deze zaterdag voor Pinksteren voor vermakelijke en toepasselijke sketches, er wordt een molenaarsklucht opgevoerd bij Restaurant De Noordmolen en Don Quichotte wijst op de gevaren van de molens. Voor de kinderen is er een sprookjes-, poppenvoorstelling van Wim Noordegraaf en een levende Jan Klaassen-voorstelling. Het Jeugdtheaterkoor Reuzeleuk treedt op met een repertoire uit De Drie Prinsesjes.

Feestelijke afsluiting `Innemende Schrijvers¿
Het Gedistilleerd Museum heeft tijdens de Nationale Molendag vanaf 12.00 uur bijzondere proeverijen. Een verhalenverteller leest voor uit Het Groot Sprookjesboek en muziek is er van Just for You. ¿s Avonds is van 18.00 tot 21.00 uur de feestelijke afsluiting van de tentoonstelling `Innemende Schrijvers¿. Cabaretier en puntdichter Jan J. Pieterse geeft een humoristisch accent aan deze avond. De toegang is gratis, maar geïnteresseerden wordt geadviseerd alvast kaarten te reserveren aan de receptie van het museum. Vanaf 14 mei is er ook een nieuwe tentoonstelling in kunstgalerie 300procent te bezichtigen. In `Go Politics¿ gaan kunstenaars Joost van Benthem en Arend Roelink in op hedendaags politiek engagement in de beeldende kunst. De tentoonstelling gaat van start met een discussieavond over kunst en engagement op vrijdagavond 13 mei in de Oud Katholieke kerk, Dam 30.

WOORDenKUNST
Het moet veel mensen al opgevallen zijn dat poëzie en kunst de etalages in de binnenstad van Schiedam sieren. Meimaand is Poëziemaand in Schiedam. Tijdens WOORDenKUNST tonen Schiedamse kunstenaars in veertig etalages hun kunstwerken waar tekst een belangrijk onderdeel vormt. Bezoekers van de binnenstad kunnen ook zelf schrijven: er is een gedichtenwedstrijd waar iedereen aan mee kan doen. De inschrijfformulieren zijn verkrijgbaar bij de deelnemers.

Informatie over evenementen en activiteiten in Schiedam: www.evenementeninschiedam.nl