Gemeente Deventer

Week 19, 13 mei
2005

DEVENTER BOMEN VOOR BOLWERKSMOLEN

Ter gelegenheid van Nationale Molen- en Gemalendag op zaterdag 14 mei draagt wethouder Gerrit Berkelder een aantal bomen officieel over aan de molenaar van de Bolwerksmolen. Met het aanbieden van de bomen bevestigt de wethouder de afspraak met de molenaar dat in Deventer gekapt hout in de molen kan worden gezaagd.

Enkele weken geleden nam molenaar Ber Fort het initiatief de gemeente te benaderen met de vraag of hout dat binnen de gemeentegrenzen wordt gekapt én geschikt is om in de molen te zagen, beschikbaar kan worden gesteld. Al snel kwamen de kapwerkzaamheden rond de velden van voetbalvereniging Turkse Kracht ter sprake. Daar zijn de voorbereidingen voor de bouw van de nieuwe accommodatie bestaande uit een kantine en kleedkamers in volle gang. Rond de velden stonden beuken-, berken-, essen- en eikenbomen. Dit hout is bijzonder geschikt om in de molen te zagen.

De houtzaagmolen op de westoever van de IJssel is op dit moment de enige nog werkende zaagmolen in Overijssel. In de nabije toekomst ondergaat de molen een zeer ingrijpende restauratie. De gemeente Deventer (eigenaar) restaureert de Bolwerksmolen met financiële steun van de provincie Overijssel en de Europese Unie. Met de restauratie is het bedrag van ongeveer één miljoen euro gemoeid.

Publicatiedatum: 13-5-2005

© 2004 Gemeente Deventer Laatste wijziging vrijdag 13 mei 2005