Gemeente Alkemade

Uitreiking koninklijke onderscheiding Dhr. Van Zeeland

In verband met zijn afwezigheid tijdens de vorige uitreiking onvangt dhr. Martinus Gerardus Johannes van Zeeland op zaterdag 14 mei 2005 een koninklijke onderscheiding. Dhr. Van Zeeland is geboren op 4-5-1919 te Boxmeer. Het gebeurt zelden dat een aanvraag voor een koninklijke onderscheiding wordt gedaan vanuit de niet directe omgeving van de te decoreren persoon. Nog veel zeldzamer is het, dat pas bij nader onderzoek van de medewerker kabinetszaken blijkt, dat achter deze aanvraag een welhaast onvoorstelbaar onderzoek schuilgaat. Dhr. van Zeeland is iemand, die tot motto van zijn leven heeft gemaakt ´vergeven, maar niet vergeten´ .

Dhr. van Zeeland is reeds voor zijn pensionering in 1984 begonnen met het verzamelen van gegevens over opvarenden, slachtoffers en overlevenden van marinevaartuigen, die tijdens de tweede Wereldoorlog rondom het voormalige Nederlands Indië gevaren hebben. Sinds zijn pensionering besteedt hij al zijn vrije tijd - en dat is werkelijk van de vroege ochtend tot de late avond vijf dagen per week - aan het verzamelen en documenteren van gegevens, die het leven aan boord van de schepen in kaart brengen. Zijn archief zowel digitaal als op papier is ontzagwekkend.

Aanvankelijk betrof dit alleen personalia, maar met het beperkter worden van overlevenden en nabestaanden, heeft hij zijn werkveld eenvoudig uitgebreid met het documenteren van leefomstandigheden, technische aspecten van vaartuigen en oorlogvoering op zee. Op deze wijze is dhr. van Zeeland uitgegroeid tot dé expert op dit terrein. Het Instituut voor Maritieme Historie verwijst een ieder, die op zoek is naar gegevens over verwanten of anderszins vragen heeft over de oorlog op zee in het verre oosten naar dhr. van Zeeland.

De eruditie van dhr. van Zeeland heeft ook gemaakt, dat hij heeft meegewerkt aan de totstandkoming van twee boekwerken, die als standaardwerken mogen worden beschouwd over de Slag in de Javazee en aan een televisie documentaire hierover.

Dhr. van Zeeland zet zich daarnaast ook vol overgave in voor de jaarlijkse herdenking van de Slag in de Javazee (27 februari 1942) in de Kloosterkerk in Den Haag in aanwezigheid van de vice-admiraal van de admiraliteit. Hij werkt hiertoe nauw samen met de Karel Doorman Stichting. Op zijn voorstel mochten vanaf medio jaren ´90 elk jaar twee vertegenwoordigers van overlevenden van de Slag de herdenking mede bijwonen. Eenmaal in de vijf jaar wordt een grotere herdenking georganiseerd waarbij ook zij, die voor en na de Slag als marinepersoneel aanwezig waren. Ook deze herdenking heeft hij reeds tweemaal mee georganiseerd. Toen hem bleek, dat velen onder hen behoefte hadden elkaar vaker te spreken of te zien, heeft hij een manier gevonden om zonder in conflict te komen met de Wet Persoonsregistratie dit mogelijk te maken. Mensen mogen vrijwillig hun gegevens op een lijst zetten en dhr. van Zeeland draagt zorg voor de verspreiding ervan.

Dhr. van Zeeland is door zijn accurate speurwerk ook een welkome bron van aanvulling voor de Stichting Oorlogsgraven en in een enkel geval zelfs ter correctie. Waar iemand als slachtoffer geregistreerd was door de Stichting toch overlevend bleek te zijn. Hij heeft de papieren boven water gekregen met behulp waarvan de persoon in kwestie woonachtig in Indonesië na jaren alsnog zijn pensioen kon ontvangen waarop hij recht had. Voor zo iemand betekent het werk van iemand als dhr. van Zeeland het verschil tussen wel of geen brood op de plank.

Ondanks zijn hoge leeftijd werkt dhr. van Zeeland onverminderd voort. Ook nu werkt hij weer mee aan de voorbereiding van een boekwerk van de Karel Doorman Stichting over hoe leden van de marine in de oorlog in Nederlands-Indië aan hun einde zijn gekomen. Naar boven


© Gemeente Alkemade - Laatst gewijzigd: 13 mei 2005