Nieuw-Vlaamse Alliantie


Verhofstadt vlucht voor eigen verantwoordelijkheid (14/05/05)

Premier Verhofstadt kraamt onzin uit als hij beweert dat het draaiboek voor de val van de paarse regering klaarlag en dat de N-VA er de pen van vasthield. Deze bewering staat duidelijk haaks op het geduld dat N-VA en CD&V al die maanden hebben gehad bij de parlementaire behandeling van de wetsvoorstellen in de Kamer.

Dat BHV uitgroeide tot een crisis die zijn regering bijna liet vallen, is de schuld van de premier zelf. Door reeds op voorhand te verkondigen dat het geen belangrijk dossier was en dat hij er zeker geen regeringscrisis voor over had, ontnam hij de Vlamingen iedere onderhandelingsruimte. Zo werd het voor de Franstaligen helemaal kinderspel om een steeds hogere prijs te vragen. Ze wisten immers dat de premier tot alles bereid was om zijn regering overeind te houden. Het gevolg van deze blunder van de premier is even logisch als perfide: om zijn eigen hachje te redden waren de premier en zijn partij bereid om in te stemmen met de meest verregaande eisen van de Franstaligen.

Ook zijn verwijt dat het Vlaams kartel oorzaak is van de economische crisis toont aan dat hij zelf niet meer weet wat hij zegt. Op het ogenblik dat het land werd geconfronteerd met een economische nulgroei kwam hij in de Kamer beweren dat er geen enkel probleem was, dat alles goed ging. En nu, nauwelijks een paar weken later, geeft hij toe dat er dan toch een economisch probleem is. Nog steeds volgens de premier is dit het gevolg van de aanslepende BHV-crisis waarvoor de verantwoordelijkheid bij het Vlaams kartel zou liggen. Beseft die man echt niet hoe ongeloofwaardig dit allemaal klinkt?

Het was al langer duidelijk, maar werd deze week nogmaals bewezen: deze premier is tot niets meer in staat. Hij heeft dan ook nog maar één ambitie: het uitzitten van de rit.

Auteur:
Voorzitter N-VA
Bart De Wever

Meer informatie:
Contactpersoon: Piet De Bruyn, woordvoerder
Telefoon: 02 219 49 30
Fax: 02 217 35 10
E-post: piet.debruyn@n-va.be
Url: www.n-va.be