Pax Christi Nederland

Film en informatie:
Het andere Cuba en verantwoord toerisme

Utrecht, 11 mei 2005

Op zaterdagmiddag 14 mei 2005 van 16.00 - 19.00 uur organiseert Pax Christi tijdens het Latijns-Amerika filmfestival in het Louis Hartloper Complex, Tolsteegbrug 1 in Utrecht een debat met inleidingen over Het Andere Cuba en verantwoord toerisme. Het toerisme naar Cuba heeft de laatste jaren een enorme vlucht genomen. Ook onder Nederlandse toeristen is Cuba populair. Maar kom je als toerist wel met het echte Cuba in aanraking? Of is er sprake van toeristenapartheid?

Het filmfestival vertoont de documentaire 'Benigno, afscheid van een revolutie' (60 min) waarin regisseuse Marlou van den Berge het leven van Dariel Alarcón, alias Benigno portretteert. Benigno stelde zijn leven in dienst van de revolutie. In 1957 werd de Cubaan, toen nog een jonge boer, ingelijfd bij het rebellenleger van Fidel Castro. Van ongeletterde boer klimt hij op tot kolonel, vecht samen met Che Guevara in Bolivia en keert als één van de weinige overlevenden terug naar Cuba. Na een carrière onder het bewind van Castro vlucht hij in 1995 gedesillusioneerd naar Parijs. De documentaire toont Benigno's idealisme van toen; zijn hoop op een betere toekomst veranderde in de loop der tijd in teleurstelling. De regisseuse Marlou van den Berge zal een inleiding houden en vragen beantwoorden.

Pax Christi lanceert vier stellingen over verantwoord toerisme of toeristenapartheid, de problemen voor vrije journalistieke nieuwsgaring, het recht op informatie en verantwoord toerisme in een repressieve staat. Schrijver en journalist Edwin Koopman die onlangs "De ritselaars van Havanna" publiceerde, gaat in op de moeilijkheden voor vrije nieuwsgaring; Kees Kortenhof (Glasnost in Cuba) stelt de illusies van de Cubaanse toeristenindustrie aan de kaak; de onderzoekers Bart Weerdenburg en Merijn de Waal vertellen over hun ervaringen over het meenemen en uitdelen van boeken aan Cubanen door toeristen en Natasja Eshuis van reisorganisatie Travel Trend geeft inzicht in de problemen van de reisbranche in Cuba.
* Toegang: 3,50.

* Voor meer informatie over festival: www.laff.nl en www.paxchristi.nl

* Voor vragen over inhoud en sprekers: Jan Heerkens, Pax Christi, 030 - 2 33 33 46