Gemeente 's-Hertogenbosch


04-05-2005

Bossche openluchtbaden weer open

De komende week gaan de strandbaden in 's-Hertogenbosch weer open voor publiek. Een service die sinds jaar en dag gratis aan u wordt aangeboden. Ook het buitenbad van Combibad Kwekkelstijn is dan geopend. Op deze pagina vindt u alle informatie over het seizoen 2005. Mocht u daarna nog vragen hebben dan kunt u contact opnemen met het servicepunt Sport en Bewegen, tel. (073) 615 97 77.

Veilig zwemmen
Nadrukkelijk willen wij u erop wijzen dat u zelf verantwoordelijk bent voor uw eigen veiligheid en die van uw kinderen. Zowel op de strandbaden als het buitenbad Kwekkelstijn is beperkt toezicht wat u niet van bovenstaande verantwoordelijkheid ontslaat. Kinderen onder de zeven jaar en kinderen die niet over een zwemdiploma beschikken, moeten in de accommodatie worden begeleid door een mee zwemmende ouder. Ook is voor deze kinderen het dragen van zwembandjes verplicht.

De strandbaden zijn ontstaan door zandwinning. De watertemperatuur, onderstroom en diepte kunnen u in gevaar brengen. Deze situatie treft u aan buiten de stranden en voorbij de tweede drijflijn. Het is ook niet toegestaan om buiten het strandgedeelte in en uit het water te gaan. De waterdiepte wordt door middel van borden en drijflijnen aangegeven. Voor de veiligheid van de kinderen raden wij u aan geen windschermen langs de waterlijn te plaatsen zodat u zicht houdt op uw kinderen.

Indien sprake is van bijzondere omstandigheden, kan het management maatregelen nemen om de veiligheid van de bezoeker te kunnen waarborgen. Het kan bijvoorbeeld noodzakelijk zijn de dienstverlening aan te passen en/of aanvullende eisen te stellen aan bezoekers. Het meebrengen van glaswerk is niet toegestaan.

Nieuw dit jaar is dat de toezichthouders op alle drie de accommodaties de beschikking hebben over een Automatische Externe Defibrillator (AED). Dit is een apparaat waarmee ze in afwachting van de ambulance snel, veilig en efficiënt een stroomstoot kan toedienen in geval van een hartinfarct.

Strandbaden
Op dinsdag 17 mei gaat het strandseizoen officieel van start. Vanaf deze datum is er dagelijks personeel aanwezig dat zorgt voor het toezicht op het gebruik van de accommodatie, waakt over de veiligheid van de zwemmers en de EHBO-post bemenst. Ook wordt gezorgd voor het schoonmaken van de sanitairruimten, stranden en ligweiden. Tot en met vrijdag 2 september is er weer volop gelegenheid voor water- en strandplezier. De tijden waarop toezicht wordt gehouden zijn afhankelijk van het weer. Normaal is dat van 10.00 uur tot 17.00 uur. Bij zeer mooi weer worden deze tijden uitgebreid en bij "extreem" slecht zwemweer is er geen toezicht.

Er gelden op de strandbaden enige regels, waardoor het verblijf voor iedereen een stuk aangenamer wordt. Deze "huisregels" treft u ook aan op de publicatieborden bij de ingang van het strandbad. Wij vragen u om afval in de aanwezige afvalbakken te deponeren. Parkeren is slechts toegestaan op de daarvoor aanwezige parkeerplaatsen. Loslopende of aangelijnde honden hebben geen toegang.

In samenwerking met de stichting Sportstimulering worden enige activiteiten voor de jeugd georganiseerd. Deze worden aangekondigd op het informatiepaneel bij de beheerder en op de kabelkrant. Het doorgaan van de activiteiten is wel afhankelijk van het weer.

Voor het gebruik van de strandbaden door mindervalide is op Engerlermeer en Oosterplas een strandrolstoel aanwezig; deze is gestationeerd in de badmeesterpost. Op het Engelermeer zijn zeven nieuwe invalide parkeerplaatsen aangelegd.

Strandbad Engelermeer
Een gedeelte van het strand is beschikbaar voor naaktrecreatie. Met borden staat dit deel van het strand aangegeven, zodat liefhebbers het eenvoudig kunnen vinden, en niet liefhebbers er kunnen wegblijven. Voor een verfrissing en een hapje is ook het paviljoen weer geopend. Het parkeren is gratis. Voor de kinderen zijn nabij het paviljoen enige speeltoestellen aanwezig. Helaas is op dit moment het strand aan de oost-plas nog (tijdelijk) afgesloten in verband met onvoldoende doorzicht van het water. Dit wordt ter plaatsen duidelijk aangegeven.

Strandbad Oosterplas
Medewerkers van de gemeente verzorgen het toezicht van maandag tot en met vrijdag en de Bossche Reddingsbrigade verzorgt voor het 25e seizoen het toezicht in de weekenden. Het strandpaviljoen, het toilet- en kleedgebouw en de parkeerplaats zijn verpacht. De pachter is bereikbaar in het strandpaviljoen. Het tarief voor het parkeren van de auto bedraagt ⬠1,50. Het is verboden de auto te parkeren langs de Oosterplasweg.

Strandbad Zuiderplas
Op het strandbad van de Zuiderplas is wel een strandpaviljoen aanwezig, maar verder wordt er geen toezicht gehouden op het zwemmen.

(Water)kwaliteit
Periodiek worden er in opdracht van de provincie Noord-Brabant watermonsters genomen. U kunt naar de kwaliteit van het zwemwater informeren bij de zwemwater-telefoon van de provincie Noord-Brabant, tel. (073) 680 80 58 of www.brabant.nl. Door de provincie Noord-Brabant is aan de strandbaden Oosterplas en Engelermeer west voor 2005 het vignet "veilig & schoon" zwembad toegekend.

Buitenbad Kwekkelstijn
Vanaf zaterdag 14 mei is het buitenbad van Combibad Kwekkelstijn Rosmalen weer geopend voor het publiek. Het seizoen loopt tot en met zondag 2 september. In de periode tot de zomervakantie (voorseizoen) is het zwembad geopend van maandag tot en met vrijdag van 13.00 tot
18.00 uur. Tijdens weekenddagen en feestdagen zijn de openingstijden van 10.00 tot 18.00 uur. Van zaterdag 11 juli tot en met zondag 21 augustus (basisschoolvakantie/hoogseizoen) is het zwembad dagelijks geopend van 10.00 tot 18.00 uur. Gedurende het gehele seizoen kunt u van maandag tot en met vrijdag Vroege Vogelzwemmen van 7.00 tot 8.30 uur bij vereniging "Ons Kwekkelstijn". Het zwembad is dan alleen toegankelijk voor volwassenen. Hiertoe moet u dan in het bezit zijn van een 11-badenkaart of seizoensabonnement van het buitenbad. In verband met de veiligheid hebben kinderen tot en met 6 jaar alleen toegang onder begeleiding van een betalende volwassene.

Entreeprijzen
kinderen t/m 3 jaar

- éénmalig tarief ⬠1,-

- 11-badenkaart ⬠10,-

- seizoensabonnement ⬠24,50

jeugd van 4 t/m 16 jaar en 60+

- éénmalig tarief ⬠2,-

- 11-badenkaart ⬠20,-

- seizoensabonnement ⬠39,-

volwassenen

- éénmalig tarief ⬠2,60

- 11-badenkaart ⬠26,-

- seizoensabonnement ⬠52,-

Bij slechte weersomstandigheden wordt het buitenbad niet geopend, dan wel gesloten. Voor actuele openingstijden kunt u bellen naar het informatienummer van het zwembad, tel. (073) 521 41 07.