Ingezonden persbericht


Literaire Marathon Rotterdam

Woorden over bevrijding, gedichten, korte verhalen, columns en muziek.

Zaterdag 14 mei 2005, 20.00 uur - 23.00 uur, toegang gratis.

Locatie: Bibliotheektheater, Hoogstraat 110, Rotterdam

Met o.a. Jan Eijkelboom, J.W. Oerlemans, Jana Beranová, Sytske Sötemann, Amir Afrassiabi, Marco Nijmeijer, Wim Keursten, Juan Heinsohn Huala, Jan Spaans, Jan Boerkoel, Gerard van Hameren, Jan Oudenaarden, Manuel Kneepkens, Mohamed El Hachmioui, Rien Vroegindeweij, Hester Knibbe, Sander de Kramer, Feico Houweling, Peter de Groot, Lodewijk Ouwens, Salah Hassan, Nesan Erdogan, Machteld Teekens, en Stanislaus Jaworski.

In Nederland vieren we in de maand mei 60 jaar bevrijding van de Duitse bezetters. Naast de historische bevrijding wordt ook het grote goed van vrijheid gevierd. Vrijheid die we van dag tot dag moeten beschermen, bevorderen, delen.

De gebeurtenissen van de laatste jaren op internationaal en nationaal niveau, het geweld van het terrorisme en van de strijd tegen het terrorisme, de oorlogen, de militaire bezetting van landen, het opnieuw bouwen van muren tussen volkeren, de verafgoding van de vrije markt, het misbruiken van de vrijheid van meningsuiting, de politieke moorden in ons land, de barbaarse behandeling van asielzoekers, de actuele ministeriele bevordering van de wij tegen zij cultuur, de groeiende vrijheidsbeperkingen ter bescherming van ons veiligheid, enz., zijn feiten die aan onze verantwoordelijkheid ten aanzien van vrijheid appelleren. Vrijheid verdedig je niet met zwijgen of door aan de kant van de weg te gaan staan. Het blijft de verantwoordelijkheid van iedereen om de verworven vrijheid in stand te houden, verder te ontwikkelen en met andere te delen.

In Rotterdam, ook een wereldhaven voor de literatuur, wordt op zaterdag 14 mei 2005 de eerste Literaire Marathon Rotterdam gehouden met als thema: bevrijding.

Dichters en schrijvers afkomstig uit een diversiteit van culturen zijn uitgenodigd om hun bevindingen, uitgewerkt in gedichten, korte verhalen of columns, in deze feestelijke literaire marathon voor te dragen. We herdenken en we vieren vanuit een actieve houding tegenover het heden. Vandaag zijn onze woorden ook een verklaring van solidariteit aan mensen die nu niet in vrijheid leven.

Deze literaire manifestatie vindt plaats precies op de dag dat Rotterdam, 65 jaar geleiden, gebombardeerd werd door de Duitse Luftwaffe. Er vielen op die dag, 14 mei 1940, rond 800 doden, meer dan 80.000 mensen verloren hun woning en 24.000 huizen en gebouwen gingen verloren.

De maand mei staan de diverse activiteiten van de Bibliotheek Rotterdam geheel in het teken van 60 jaar bevrijding en vrijheid.

Het programma Woorden over de bevrijding is een samenwerking tussen het Letterenhuis Rotterdam, Stichting Weerwoord, Iraanse Stichting voor Cultuur en Kennis, Stichting Sahne, Juan Heinsohn Huala, de Bibliotheek Rotterdam en de medewerking van DUCOS/ACR.

Alle deelnemers doen belangeloos mee.

Met vriendelijke groeten

Juan Heinsohn Huala

heinsohn@tiscali.nl

Tel. 06 43 44 39 83