Ingezonden persbericht


Reactie Anti Fascistische Actie op neo nazi demonstratie Arnhem 14 mei

Reactie AFA op NVU demonstratie in Arnhem

De aanloop naar 14 mei

Enige weken geleden werd bekend dat de Nederlandse Volks Unie (NVU) voornemens was haar nationaal-socialistische gedachtengoed op 14 mei in Arnhem te etaleren onder het mom 'Tegen de europese grondwet' en 'Tegen toetreding van Turkije tot de EU'. De NVU is onder leiding van Constant Kusters en zijn concensuspolitiek (het streven naar het houden van legale demonstraties) de laatste jaren in omvang gekrompen; momenteel heeft de NVU zo'n 80 leden. Hun invloed op de politiek en de samenleving strekt op het moment niet veel verder dan het veroorzaken van de ene na de andere ruzie binnen extreem-rechts Nederland. Daarnaast lijkt de NVU een deel van haar bestaansrecht te ontlenen aan de reactie van AFA. Met het bekend worden van hun demonstratievoornemen, vroeg AFA zich dan ook daadwerkelijk af of het wel de moeite waard was alles op alles te zetten om de NVU-demo te verhinderen. Wij vinden het effectiever om onze anti-fascistische strijd te richten op groepen en partijen die het, in tegenstelling tot de NVU, wel lukt om aanhang te verwerven, serieuze media-aandacht te krijgen, en openbare partijbijeenkomsten houden.

Anders dan in diverse media werd gemeld was de organisatie van de demonstratie in Arnhem dan ook niet in handen van AFA. Op lokaal niveau hebben diverse anti-fascisten en linkse organisaties de koppen bij elkaar gestoken, om op 14 mei een tegengeluid te laten horen. 'Comité 14 mei nazi vrij' werd opgericht. Dit comité ging aan de slag met de voorbereiding van een anti-fascistische demonstratie, waarbij AFA een ondersteunende rol heeft gespeeld. Vanzelfsprekend kondigde AFA deze demonstratie aan op haar internetsites. Helaas ging de demonstratie op de dag zelf gepaard met de nodige tegenwerking van de politie.

De dag zelf

De NVU demonstratie verliep zoals verwacht. Via de bestuursrechter had de NVU een route afgedwongen. Niet in het centrum van Arnhem zoals de NVU van te voren aankondigde, maar in een wijk aan de achterkant van het centraal station. Daags ervoor werd de route opgesierd met leuzen gericht tegen de NVU en enkele bewoners hingen spandoeken aan hun balkon met de tekst 'geen mens is illegaal'
Het is de NVU niet gelukt om de aangekondigde 150 mensen op de been te krijgen. Zo'n 60 tot 70 mensen zijn komen opdagen in Arnhem. Wanneer je bedenkt dat een groot deel van de demonstranten uit Duitsland en Vlaanderen kwam en dat er onder de Nederlandse demonstranten diverse leden van NVU-afsplitsing ´Racial Volunteer Force´ mee liepen, kan AFA niet anders concluderen dan dat de NVU nog steeds niet beschikt over meer dan een handvol straatactivisten.

In het centrum van Arnhem verzamelden zich ruim 250 anti-fascisten om een tegengeluid te laten horen. Hoewel de politie aanvankelijk weigerde om deze demonstratie te laten vertrekken besloot de groep zich hier niet bij neer te leggen. Immers, als de NVU zonder beperkingen mag demonstreren, waarom zouden anti-fascisten aan de andere kant van het spoor dan niet zonder beperkingen kunnen demonstreren? Helaas vond de politie het nodig om willekeurig demonstranten naar hun legitimatie te vragen. Bij weigering werden demonstranten gearresteerd. AFA vind het volstrekt logisch dat mensen weigeren zich te legitimeren. Tijdens je uitoefening van het democratisch recht je uit te spreken tegen het hedendaagse fascisme hoor je niet op identiteitspapieren gecontroleerd te worden door de staat. Bij de bespreking van de wet op de identificatieplicht is in de Tweede Kamer toegezegd dat deze wet nooit, maar dan ook nooit gebruikt zou mogen worden om het demonstratierecht in te perken. Wat de politie in Arnhem gister heeft laten zien is precies het tegenovergestelde.

Salondemocraten

Het beroepen op vrijheid van meningsuiting waar onder andere de bestuursrechter naar verwees heeft in onze ogen vooral een hoog salondemocratisch gehalte. Leuke borrelpraat die los staat van iedere realiteit. Het is te wrang voor woorden dat krap anderhalve week na dodenherdenking en bevrijdingsdag een nationaal- socialistische partij legaal in Nederland mag demonstreren.
Bij eerdere demonstraties door de NVU werden leuzen gescandeerd als "Rum und Ehre für der Waffen-SS" (Rotterdam, 2002) en liepen prominente partij-leden in SS-uniform (Den Haag, 2004) of NSB-prullaria en swastika opnaaiers (Harderwijk, 2002). Bij partijbijeenkomsten wordt opgeroepen tot het plegen van aanslagen (Niftrik, 2001) en worden de zalen waar de bijeenkomsten plaats vinden ontsierd met swastika vlaggen. Op de demonstratie in Arnhem droegen NVU-aanhangers vlaggen met een keltisch kruis met zich mee. Ter herinnering: In de tweede wereldoorlog gebruikten vooral de Franse en Belgische fascisten dit symbool. De Wehrmacht schilderde het kruis op hun kazernes. De organisatie Blood&Honour Combat 18 (B&H C18) verzorgde in samenwerking met de NVU de beveiliging van de demonstratie. De cijfers 18 verwijzen naar de 1e en 8e letter in het alfabet. A en H, oftewel Adolf Hitler. Verder maakte Kusters ons deelgenoot van zijn hersenkronkel dat wanneer Turkije het EU lidmaatschap verkrijgt, Israel mogelijk het volgende land zal zijn dat zal toetreden tot de unie. Wat de bezwaren van de NVU tegen toetreding van Israel tot de EU zijn liet hij wijselijk gezien in het midden, aangezien strafrechterlijke vervolging dan in het verschiet zou liggen.

In de ogen van AFA kan de boodschap van een NVU demonstratie niet worden beschouwd als een uiting van de vrijheid van meningsuiting. Een NVU demonstratie is een grove en pijnlijke uithaal naar iedereen die een bekende of familielid heeft verloren in de tweede wereldoorlog. Daarnaast zijn NVU demonstraties een regelrechte inhoudelijke aanval naar migranten en joden in onze samenleving. Daarnaast kan het aanzien van een fascistische demonstratie behoorlijk intimiderend werken en leidt het toestaan van fascistische marsen tot gewenning, waardoor het fascistisch gevaar minder herkenbaar wordt.

Naar onze mening dient de bescherming van de samenleving tegen racisme, fascisme en antisemitisme zwaarder te wegen dan het belang van de vrijheid van meningsuiting van een groep wereldvreemde nationaalsocialisten zoals we zaterdag bij elkaar hebben gezien.

AFA landelijk secretariaat
postbus 224, 2300 AE Leiden
tel/fax: 071-5135606
giro: 9474245 AFA, Leiden
www.afanederland.org

Vraag om een proefnummer van ons blad Alert!